AKP'lile kendi 'sistem'lerinin mağdurları oldular

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Temmuz 29 2018
AKP’nin 17 yıllık iktidarında bakanlık ve kurumlara yerleştirdiği bürokrat, müşavir ve danışmanlar yeni sistemle birlikte açıkta kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeni sistemde bürokratların AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bağlanması, bazı bakanlıkların ortadan kalkmasıyla üst düzey bürokratlar adeta açıkta kaldı.
 Cumhuriyet’in haberine göre, kadroya giremeyen bakanlar kırgın, 8 bine yakın bürokrat yeni sistemin paniğini yaşıyor.

Yeni sistemin uygulanmaya başlamasıyla birlikte çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle bazı bakanlıkların ve kurumların kapatılması, üst düzey bürokratların Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanması ve Cumhurbaşkanı’nın görev süresiyle sınırlı olması, bakanlıklarda müşavir ve danışman kadrosundaki kişilerin ‘araştırmacı’ yapılarak havuza atılmaları, seçimden sonra ‘her şey güzel olacak’ havasında olan AKP kadrolarında ‘şok’ etkisi yarattı. Büyük bir panik ve karmaşa yaşanırken, kulislerde yaşanan sıkıntılarla ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor: 

8 BİNE YAKIN BÜROKRAT PANİKTE: 


 Yeni sistemle birlikte çıkarılan ilk Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle müsteşarlıklar ve müsteşar yardımcılıkları kaldırıldı. Genel müdürden başlayarak üst düzey bürokrasinin görev süresi de Cumhurbaşkanı’nın süresiyle sınırlı tutulurken, özel sektörden de atama yapılabilmesinin önü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan , bakan yardımcılıklarına ilk yaptığı atamalarda eski müsteşar yardımcılarından atama yaptığı gibi eski milletvekillerinden de atama yoluna gitti. bakan yardımcılıklarına atama bekleyen çok sayıda eski milletvekili de bulunuyor. Erdoğan’ın özel sektörden bazı isimleri de bürokrasiye ataması bekleniyor. Bu durumda çok sayıda bürokratın açıkta kalması gibi durum gündeme gelecek. Müsteşar ve müsteşar yardımcıları, bakan yardımcılıklarına atanmak; genel müdürler mevcut görevlerini sürdürebilmek için eski bakanlar ve milletvekillerinin kapısını aşındırıyor.

MÜŞAVİRLERİN ‘HAVUZ’ PROBLEMİ: 
Başbakanlık’ın da kaldırılmasıyla bakanlıklarla birlikte geniş bir müşavir kadrosu oluştu. Başbakanlık’taki müşavirlerin büyük bölümü Meclis kadrolarına geçirilirken,

Bu haberler de ilginizi çekebilir