AKP'li yetkililer, Erdoğan'ın baskın seçim planını deşifre etti

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Aralık 30 2021
Reuters'ta yer alan seçim analizinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomideki son hamlelerinin baskın seçim göstergesi olduğu yorumu yapıldı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz neden, enflasyon sonuç" ekonomi modelindeki ısrarı Türk lirasındaki tarihi değer kaybını beraberinde getiren uygulamalar ile gündeme damga vurdu.

Erdoğan'ın ekonomi modelini açıklamasıyla Merkez Bankası'nın 4 ayda 500 baz faiz indirimine gitmesinin ardından Türk lirası dolar karşısında hızla değer kaybetti.  Eylül ayında 8.30 lira seviyelerinde olan dolar, Aralık ayında 18 liranın üzerine çıktı.

Türk lirasının tarihi değer kaybı üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz" diyerek yeni uygulamayı duyurdu.

Ancak bu uygulamada kurdaki belirsizlik ve dalgalanlamara son vermedi.

REUTERS'TAN ERKEN SEÇİM ANALİZİ

Bu adımla TL bir miktar toparlanmıştı. Reuters'ın son gelişmeleri ele aldığı analizinde 'erken seçim' söylemleri masaya yatırıldı.

Analizde, "Erdoğan'ın değerini yitirmiş TL'yi sürpriz adımlarla yukarı çekmesi ve ücretlere yaptığı düzenlemeler ile toplumsal refahı kısa süreli artıracağını göstermesi her ne kadar iktidar söylemlerinde aksini ifade etse de kısa bir zaman için Cumhur İttifakı'na elverişli bir seçim penceresi açmış görünüyor" yorumu yapıldı.

Ajans, "Siyaset uzmanlarına göre Erdoğan'ın attığı adımlar zamanından önce bir seçim işareti olarak görülürken, Erdoğan başta olmak üzere AKP'li yetkililer atılan adımların uzun vadeli etkili olacağına inandıklarını ve seçim beklemediklerinin ısrarla altını çiziyorlar" ifadelerine yer verdi.

"SEÇİM EKONOMİSİ HAYATA GEÇİYOR"

"Seçim ekonomisi hayata geçiyor" diyen Metropol Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar, Reuters'a demecinde, Erdoğan'ın bütün imkanları kullanarak seçim ekonomisine geçtiğinin altını çizdi.

Sencar, "Kararsız seçmenler içindeki AKP'lilerin yarısı çok rahat geri dönebilecek durumda. Dolasıyla bu seçmen kitlesi kararsızlara AKP ve MHP kitles

Bu haberler de ilginizi çekebilir