Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Ak Parti, yeni anayasa konusunda salt çoğunluk taktiğini devreye sokacak. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda oybirliği yerine salt çoğunlukla karar alınmasını isteyen AKP, komisyonda CHP’nin karşı çıktığı maddeleri MHP ile, MHP’nin karşı çıktıklarını CHP ile, ikisinin de karşı çıktığı maddeleri ise HDP ile geçirmeyi planlıyor.
KOMİSYON NETLEŞECEK
Yeni anayasa çalışmaları kapsamında CHP ile mecliste yeni bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması yönünde görüş birliğine varan Başbakan Davutoğlu’nun, pazartesi günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşmenin ardından komisyonun kurulup kurulmayacağı, nasıl bir yöntemle çalışacağı ve kaç üyeden oluşacağı netlik kazanacak. Komisyonun kurulmasına karar verilmesi durumunda HDP’nin sürece nasıl dahil edileceği konusu ise Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın çağrısına bırakılacak. Kahraman’ın tüm siyasi partilere komisyona üye vermeleri çağrısında bulunması ve bu yöntemle HDP’nin de komisyonda temsil edilmesi formülü öne çıkıyor.
OY BİRLİĞİ YERİNE SALT ÇOĞUNLUK
Geçen yasama döneminde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na her partiden 3’er milletvekili katılmış, kararlarda oy birliği kriteri benimsenmişti. Komisyonun 2 yıl süren çalışmaları sonucunda ise sadece 60 maddede uzlaşma sağlanmıştı. Ak Parti'nin başkanlık sistemi ısrarı sebebiyle de komisyon dağılmıştı. İktidar kanadı bu kez oybirliği yerine salt çoğunlukla karar alınmasının komisyonun çalışmalarının kısa sürede sonuçlandırılması açısından daha işlevsel olacağını düşünüyor.
MADDEYE GÖRE UZLAŞI
AKP'nin bu yöntemle bütün partilerle uzlaşmak yerine her partiyle tek tek maddeler üzerinden pazarlık yapmayı planladığı öne sürülüyor. CHP’nin destek vermediği bir maddeyi MHP ile, MHP’nin karşı çıktığı bir maddeyi CHP ile, her iki partinin de olumsuz yaklaştığı bir düzenlemeyi HDP ile komisyondan geçirmeyi düşündüğü iddia ediliyor. AKP yöneticileri “Geçen dönem oy birliği kriteriyle çalışmalar yapıldı, ama sonuç alınamadı. Oy birliği yerine salt çoğunluk ya da makul bir oy nisabı benimsenirse maddelerde uzlaşmak daha kolay olacaktır. CHP’nin istemediği bir düzenlemeyi MHP isteyebilir. O zaman o madde AKP-MHP uzlaşısıyla kabul edilir. Aynı şekilde MHP’nin karşı çıktığı bir madde AKP, CHP ve HDP uzlaşısıyla düzenlenebilir” dedi.
Kaynak:Cumhuriyet