Revizyonun TBMM Başkanlığı ve grup yönetimi seçimlerinin yapılacağı yaz aylarında ya da olağan kongreden önce sonbaharda gerçekleşebileceği kaydediliyor. Revizyonun zamanlamasında parti ve grup yönetimi ile kabinede yapılacak değişikliklerin eşzamanlı olması hedefinin etkili olacağı belirtiliyor. Parti içinde revizyonla ilgili “eskiler gelsin, ağabeylerimiz olsun” ile “neden dön dolaş aynı isimler, yeniler olmalı” görüşleri öne çıkıyor.
Tekrarlanan İstanbul seçiminin ardından konuşulan ancak gerçekleşmeyen, kabinede değişim olasılığı parti içinde yeniden konuşulmaya başlandı. Değişimin zamanlaması konusunda ise parti kulislerinde ağırlıklı olarak 2 seçenek dile getiriliyor.
Revizyon için ilk olarak ortaya konan seçenek, TBMM Başkanlığı, başkanlık divanı ve grup yönetimi seçimlerinin yapılacağı temmuz ayında olabileceği yönünde. Erdoğan’ın, grup yönetiminde değişiklik yapılması, grup yönetimi ve milletvekilleri arasından kabineye isim alınmasına karar vermesi durumunda revizyonu da bu tarihlerde yapabileceği kaydediliyor. Ancak bakan olan milletvekilinin TBMM üyeliğinin düşmesi nedeniyle bakan yapılacak milletvekili sayısının oldukça sınırlı olacağına dikkat çekiliyor. İstanbul seçimini kaybeden eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın durumunun da bu aşamada netleşeceği dile getiriliyor.
2021’E DE SARKABİLİR
Revizyonun zamanlamasıyla ilgili olarak konuşulan ikinci seçenekte ise, partinin büyük kongresinden öncesine işaret ediliyor. İlçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından haziran sonu temmuz ayı başında il kongrelerine başlanması planlanıyor. İl kongrelerinin tamamlanmasıyla birlikte büyük kongrenin de en erken yıl sonunda yapılacağı, 2021 yılının Ocak ayına da sarkabileceği kaydediliyor. Büyük kongrenin tarihine bağlı olarak sonbaharda kabine revizyonu olabileceği dile getiriliyor. Erdoğan’ın, MKYK’den bazı isimleri kabineye ya da tersine kabinedeki bazı isimleri parti yönetimine kaydırabileceği konuşuluyor.
Partide revizyonun ne zaman olacağı kadar değişimin hangi yönde olması gerektiği konusu da tartışılıyor. Parti içinde bir grup, daha önce “partinin ağabeyi” olarak nitelendirilen isimlere kabinede yer verilmesi gerektiğini belirterek “Eskiler gelsin, ağabeyimiz olsun” görüşünü dile getiriyor. Ancak bu görüşe karşı çıkan bir grup da “Dön dolaş niye aynı isimlerle gidiyoruz, yeni isimler gelmeli” tezini savunuyor.