Yandaş anket şirketlerinin tamamı AKP’nin oylarını yüzde 38 ile yüzde 41 arasında çıkardı. Bu sonuçlar üzerinde yapılan simülasyonda, AKP’nin tek başına iktidar olması için 10 ile 20 arasında milletvekiline ihtiyaç duyacağı hesaplandı. Bunun üzerine, transfer hesapları için çalışmalara start verildi. Söğütözü’ndeki “koalisyon” hesaplarının ayrıntıları şöyle:
ERİME DURDURULAMADI
Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve Başbakan Davutoğlu’nun, çift koldan sürdürdükleri “seçim mitingleri”, AKP’deki erimeyi durduramadı. Mayıs ayının başından itibaren AKP, stratejisini HDP üzerine kurdu. Ve alanlarda HDP’nin adaylarının dinden uzak olduklarına yönelik mesajlar verildi. Ancak, tüm bu çalışmalar da HDP’nin baraj altında kalmasını sağlamadı. Bunun üzerine strateji değiştirildi.
KOALİSYON VURGULANACAK
Yeni strateji ise koalisyon hükümetlerinin eleştirilmesini kapsıyor. Yani seçmenler, son olarak koalisyon hükümeti döneminde yaşanan yolsuzluk ve ekonomik kriz hatırlatılarak AKP’ye oy vermesi sağlanacak. Son bir haftada, koalisyonun istikrarsızlık getireceği, ekonomik kriz çıkacağı, bankaların batacağı, kredisi olanların ödeyemeyeceği gibi mesajlar verilecek. Bu yöntemle, AKP’den kopan oyların bir nebze de olsa tutulması sağlanacak. AKP’nin genel merkezinde Seçim Strateji Merkezi’nde, yandaş anket şirketlerden gelen oylar doğrultusunda simülasyonlar yapıldı. Buna göre, yandaş anket şirketlerinin tamamı, yüzde 38 ile yüzde 43 arasında oy oranı buldu. Ve tamamı da, HDP’nin barajı geçtiği yönünde sonuçlara ulaştı. Bu sonuçlar üzerine, AKP içinde iyi, orta ve kötü senaryolar üzerinden vekil hesaplaması yapıldı. Buna göre, üç baz senaryoda AKP’nin tek başına iktidar olması için 10, 15 ve 20 milletvekiline ihtiyaç duyuluyor. Yani olaganüstü bir durum yaşanmazsa, seçimlere bir hafta kala yapılan simülasyonlara göre AKP tek başına iktidar olamıyor.
TRANSFER İÇİN ÖN ÇALIŞMALAR
AKP bu sonuçlar üzerine, hükümet kurma çalışmaları içinde düğmeye bastı. Tek başına iktidar olma ihtimali zayıflayan AKP, bunun üzerine transfer çalışmalarının altyapısını hazırlamaya başladı. Meclis’e girmesi beklenen CHP, MHP ve HDP’nin tüm adaylarına ilişkin “eğilim” çalışması yapıldı. Yani, olası bir transfer aşamasında kimlerin, AKP’ye geçebileceği saptanmaya çalışılıyor. İnsanların eğilimleri, borçları, zafiyetleri araştırılıyor. Bir anlamda AKP eksik olan vekil sayısını transferlerle tamamlamayı planlıyor. Transferler “istikrarın korunması” için yapıldığı açıklanacak. Böylece kamuoyu da ikna edilmiş olacak. AKP kulislerinde, bu esnada isteyene bakanlık isteyene de kamu ihaleleri verileceği iddiaları dolaşıyor. Hatta bir muhalefet partisinde, genel başkan adaylarından birisi ile temasa geçildiği ve “Seçimlerden sonra 10 vekil ile gel, başbakan yardımcısı ol” teklifi sunulduğu konuşuluyor. Eğer transfer yöntemi tutmazsa, bir yıl sonra erken seçim kararı ile azınlık hükümeti kurulması öngörülüyor.