Sözcü’nün ekonomist yazarlarından Murat Muratoğlu, “Tarihi bir seçimdi. Ekonomiyi bitirdi” yorumunu yapıyor.
“İktidar bu seçimi kazanabilmek için bütçeyi tarumar etti. Hadi buna alışığız da serbest piyasa ekonomisini bitirmesine ne demeli? Değer miydi?” diye soran Muratoğlu, “Seçmene şirin görünebilmek adına bütün ekonomiyi makyajlamaya çalıştılar. Yağmur, seçime bir hafta kala çiseledi, makyaj aktı, çarşı karıştı. Ekonomi yönetimi buna mani olayım derken büyük hata yaptı” görüşünü dile getiriyor.
İktidarın, hem faizi hem de dövizi suni baskılarla düşük tutmayı denediğini söyleyen ekonomist, işlerin rayından çıktığını belirtiyor.
“Seçimlerden sonra ne olacak?” sorusuna cevap arayan yazar, “Daha kötüsünü göreceğiz” diyor ve şöyle devam ediyor:
“İmkansızlaşan Kürt koridorunun yeni hattı göreceğiz. Anlattığım bu son operasyondan sonra elimizde kalan; çökmüş bir borsa, daha yüksek bir faiz, daha yüksek bir döviz… Yurtdışı yatırımcılar nazarında ekonomisine güvenilemez bir ülkeyiz.”
Merkez Bankası’nın swap müdahalesine atıfta bulunan Muratoğlu, “Tam 29 yıl sonra bu kural ilk defa ihlal edildi. Türk bankalarına telefon açıp yabancıya ‘tek bir lira’ vermeyeceksiniz denildi. Sonrasında inkar edildi. Yoksa elinde bolca Türk Lirası olan bankalar neden yüzde 1200 faiz ile borç vermesin ki? Bilen, biliyor… Size hâlâ güvenirler mi?” diye soruyor.
Özel sektörün döviz cinsi net 200 milyar dolarlık borcu olduğunu söyleyen ekonomist, “Kuvvetle muhtemel bu borç kapanamayacak ve bataklar çoğalacak” görüşünü dile getiriyor ve ekliyor:
“Bankalara, batık kredileri yapılandırın kimseyi batırmayın emri gitmişti seçim süreci boyunca… Bilin bakalım nasıl ödenecek bu fatura? Ya da anlatıp sürprizi bozmayayım… Seyredin, ileride anlatırsınız torunlarınıza!”