AKP’nin yeni anayasa çalışmasının ayrıntıları ortaya çıktı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Temmuz 30 2021
AKP’nin, yeni anayasa çalışmasında MHP’nin hazırladığı taslaktaki düzenlemelerin birçoğu temel alındı. MHP’nin “tek cumhurbaşkanı yardımcısının seçimle gelmesi” önerisine yeşil ışık yakıldı.

AKP’nin, üzerinde çalıştığı ve 128 maddeden oluştuğu belirtilen yeni anasaya çalışmasında MHP’nin hazırladığı anayasa taslağındaki düzenlemelerin birçoğu baz alındı. Buna göre, cumhurbaşkanı yardımcılarının da seçimle gelmesini öneren MHP’nin anayasa çalışmasına AKP yeşil ışık yaktı. Ancak hazırlanan anayasada “tek bir cumhurbaşkanı yardımcısının” olacağı ve o yardımcının da aynı cumhurbaşkanı gibi seçimle geleceğine dikkat çekiliyor. Bununla birlikte “kamuda türban serbestisi ile sosyal medya düzenlemesi” ise anayasal güvenceye alınacak. 

MHP, mayıs ayında 100 maddeden oluşan anayasa teklifini açıklamış ve tartışılmak üzere AKP’ye sunmuştu. AKP’nin de uzun süredir üzerinde çalıştığı bir yeni anayasa teklifi bulunuyor. Edinilen bilgiye göre AKP’nin çalışmasında da aynı MHP’nin taslağında yer alan “milletvekillerinin dokunulmazlığıyla milletvekilliğinin düşme sebeplerine dair belirsizliklerin” altı çiziliyor. Buna göre “terörle iltisakı bulunan milletvekillerinin vekilliğinin, dosya Karma Komisyon’a gittikten sonra, bekletilmeden düşürülmesi” öngörülüyor. Ayrıca “Terörle iltisakı kabul edilen bir partinin yeniden başka bir ad altında bir daha açılmamak üzere kapatılmasına” ilişkin kesin hükümlerin yer aldığına dikkat çekiliyor. 

TEK YARDIMCI
MHP’nin anayasa çalışmasında, “cumhurbaşkanı yardımcılarının da seçimle gelmesine” yönelik düzenleme yer almıştı. İlk etapta AKP, bu düzenlemeye karşı çıksa da yapılan değerlendirmelerin ardından “tek bir cumhurbaşkanı yardımcısının kabine içinde yer alması ve bu yardımcının da aynı cumhurbaşkanı gibi seçimle gelmesi” öngörülüyor. 

Öte yandan AKP’nin hazırladığı çalışmada, daha önce gerçekleştirilen Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik düzenlemesinin de “anayasal güvence altına alınması” öngörülüyor. Söz konusu düzenleme ile “kamuda türban serbest

Bu haberler de ilginizi çekebilir