Video: Arşiv
Muhalefete göre vatandaşın ihtiyacı olan yasalar yerine hükümetin ve sarayın istediği yasalar çıkıyor.
Bu kapsamda 408 bin emeklinin beklediği ikramiye düzenlemesi haziran ayı başında komisyondan geçmesine rağmen hala yasalaşmayı bekliyor.
30 yıldan fazla çalıştığı halde emekli ikramiyesi 30 yıl olarak hesaplanan memurlara çalıştığı yıla göre değişmekle birlikte 25 bin liraya kadar ek ikramiye ödenmesi gerekiyor.
AKP’nin ‘yüksek yargıya tasfiye’, ‘kayyıma devlet koruması’, ‘asker, polis, vali ve kaymakama yargı zırhı’ ve ‘kaçak elektriği yasal hale getirmek için’ çıkardığı kanunlar gibi başka yasaları öne alması nedeniyle emeklilere ek ikramiye düzenlemesi kalmış durumda.
Temmuz sıcağında ‘alelacele’ torba yasalar ele alınacak
‘Alelacele Meclis’ten geçirilecek’ yeni torba yasalar da bayramdan sonrayı bekliyor.
Bayram tatiline giren Meclis, 12 Temmuz’da yeniden açılacak. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK kanunlarında önemli değişiklik yapacak olan ve 80 civarında maddesi bulunan torba tasarı ile hükümetin ekonomiye sıcak para girişi için istediği sorgusuz sualsiz ‘varlık barışı’nın içinde olduğu 70’den fazla maddesi olan diğer torba tasarı da hızlıca yasalaştırılacak.
Yabancıların Türkiye’de daha kolay işe girmesi için hazırlanan 30 maddeli Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı da temmuz sıcağında Meclis’te ele alınacak.
AKP son olarak muhalefetin elindeki konuşma ve çeşitli haklarını elinden alacak olan bir içtüzük değişikliği ile Meclis’in bu yasama yılını tamamlayacak.
‘Böyle yasama çalışması olmaz’
Meclis’te yasaların bu kadar hızlı çıkmasını eleştiren muhalefet partileri, ‘toplumun hiçbir kesimine danışılmadan aceleyle getirilen yasaların vatandaşların menfaatine olmadığını’ belirtiyor.
Muhalefet AKP’nin aceleci tavrını ise ‘korkuya’ bağlıyor. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, son dönemlerde Meclis’ten ‘yangından mal kaçırır gibi çıkarıldığını’ vurguluyor.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise AKP milletvekillerinin ‘ne görüşüldüğünden bile haberiniz bir şekilde oylamadan oylamaya genel kurula gelerek oy kullandığını’ savunuyor.
HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da, ‘konjonktürel gelişmelere göre hükûmetin kendi iktidarını sağlamlaştırmak için hukuk devleti olmanın asgari ilkelerini bile yerle yeksan edecek şekilde’ yasa çıkardığını vurguluyor.
CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, alelacele yasa çıkarılmasını ‘vahim’ olarak değerlendirirken, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Aceleniz nedir?” diye sordu.
Kaynak: Yeni Hayat Gazetesi