Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip Otaş’a kredi veren üç banka, yaklaşık 2 yıldır taksitlerini tahsil edemiyor. Bankalar sonunda çareyi Türk Telekom’a ortak olmaya karar vererek buldular.
Hürriyet’ten Erdal Sağlam’ın haberine göre, hükümet ile alacaklı bankaların anlaştığı ve yüzde 55 paya sahip Otaş’a karşı hukuki sürecin başlatılmasına karar verildiği belirtiliyor. 2016'dan bu yana borçlardan bir kuruş tahsil edemeyen bankalar BDDK'nın baskısıyla bu batan krediyle ilgili hiçbir hukuki işlem yapamamıştı.
Şu anda bankaların nihai amacının ise Otaş’ın iflasını isteyerek ya da anlaşarak sahibi olmak, bu yolla alacaklarını tahsil etmek olduğu belirtiliyor.
Bankacıların verdiği bilgiye göre Otaş’a kredi veren banka sayısı 3’ten daha fazla. Tamamı Öger Telekom’a ait Otaş şirketi, Türk Telekom’da yüzde 55 paya sahip. Otaş 2013 yılında 29 bankadan toplam 4.7 milyar dolarlık kredi almıştı. Kredide en büyük pay 1.5 milyar dolarla Akbank’a ait. Yaklaşık 1 milyar dolarlık kredi ile Garanti Bankası ve 500 milyon dolarlık kredi ile İş Bankası da hemen ardından sıralanıyor. Kalan 1.7 milyar dolarlık kredi ise 26 bankaya ait.
Alacaklı bankalar, 2016 yılından bu yana, anapara ve faizler dahil, hiçbir alacak tahsilatı yapamazken Ağustos 2017’de Suudi Arabistan basını Suudi Oger'in 40 yıl sonra kepenk kapattığını bildirmişti. Şirketle ilgili şu an sağlıklı bilgi alınamıyor.
ŞİRKET BORCU VARKEN 3 MİLYAR DOLARI YURTDIŞINA TRANSFER ETTİ, SONRA DA YOK OLDU
AKP'nin herhangi bir gerekçe sunmadan şirketlere el koyduğu ve kayyım atadığı bir biliniyor. Bu kapsamda binden fazla şirket ya da holding uydurma gerekçelerle TMSF'ye devredildi. Ancak bu prosedür milyarlarca liralık batık oluşturan ve AKP'ye yakınlığıyla bilinen Öger Telekom’a uygulanmadı. BDDK'nın bankalara baskı kurarak 2 sene hiçbir işlem yaptırmadığı Öger'e sahip olan Hariri ailesinin darboğaza girdiği döneme kadar kar payı olarak yurtdışına 3 milyar doları aşkın para transfer ettiği de haberde ayrıca belirtiliyor