Hükümetin, bütün kurumlara bir yazı göndererek, çalışanların sosyal medya hesaplarını takip etmeleri istendiği öğrenildi. Hükümeti eleştiren tweet atan kamu çalışanları, müfettiş raporlarıyla meslekten atılacak.
Tweetler ‘ideolojik amaçlarla kurumların huzurunu bozma, memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak yüz kızartıcı hareketler’ kapsamında değerlendirilecek. Çok sayıda memur asılsız ihbarlarla halen işten atılıyor.
Muhalif sesleri baskı altına almak için her yolu deneyen hükümet, yeni bir adım daha attı. Hükümete yönelik eleştiri tweet’i atan memurlar, sorgusuz sualsiz meslekten ihraç edilecek. Edinilen bilgiye göre hükümetin aldığı bu karar bütün kurumlara iletildi. Devlet memurlarının meslekten çıkarılmasına ilişkin suçlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda açıkça belirtiliyor. Kanunun 125 maddesinin E bendine ‘Devlet Memurluğundan Çıkarma’ başlığı altındaki suçları işleyen kişilerin, bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere meslekten ihracı öngörülüyor. Bu kapsamdaki suçları işleyen kişilerin memurluk statüsü sona eriyor.
İŞTEN ATILMAYI KANUN BELİRLER
657 sayılı kanunun E bendinin a fırkası şöyle: “İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak.” Aynı maddenin g bendi ise şöyle: “Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak.” Hükümetin, mevcut yasadaki bu iki maddeye dayanarak muhalif gördüğü memurlara işlem yapacağı belirtiliyor. Hükümet aleyhine Tweet atan kamu görevlilerinin, zorlama yorumla kanundaki bu düzenlemeler kapsamına sokulacağı kaydedildi. Meslekten ihraç edilmek istenen memurun attığı tweetler, “ideolojik ve siyasi amaçlarla kurumların huzurunu bozma, memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak yüz kızartıcı hareketlerde bulunma” kapsamında değerlendirilecek.
MÜFETTİŞ RAPORLARI ÖNEMLİ
Kanundaki maddeler, müfettiş raporlarıyla desteklenecek. Memurların ‘yaptıkları işin ve gördükleri vazifenin niteliği gereğince belli tutum ve davranışlardan kaçınmadığı’ ileri sürülerek kamu görevleriyle ilişkileri kesilecek.
17 Aralık sürecinin ardından emniyet başta olmak üzere çeşitli kurumlarda, bu maddelere ve müfettiş raporlarına dayanılarak çok sayıda kişinin memuriyetle ilişiği kesildi. Son dönemde özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yalancı şahit ve ihbarlarla çok sayıda imam ve müezzin meslekten ihraç edildi.
Meydan Gazetesi