Akdeniz kazandı, Karadeniz direniyor

Türkiye yıllardır HES projeleri gibi doğa katliamına yol açacak projeleri tartışıyor.

Akdeniz kazandı, Karadeniz direniyor

Türkiye'nin gündeminden bir türlü düşmeyen ve bölgede yaşayan halkın büyük tepkisine yol açan HES ve benzeri projeler tartışılmaya devam ediyor.

En son Antalya-Muğla arasında yer alan ve dünyaca ünlü, tabiat harikası 'Saklı Kent' üzerine HES projesi ve Karadeniz'de sekiz ilin yaylalarını birleştirecek 'Yeşil Yol' projesi uzman raporlarına rağmen devam ettirilmeye çalışılıyor.

Danıştay önemli bir turizm merkezi ve doğal cennet olarak nitelendirilen Saklıkent’te HES projesi için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu‘ kararının yürütmesini durdurdu. Karadeniz'de 'Yeşil Yol' projesi valilik tarafından devam ettiriliyor.

Saklıkent Milli Parkı sınırında Eşen Çayı üzerinde Kiler Holding bünyesindeki Ekol Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılmak istenen Burgular Gebeş HES projesine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Aralık 2008’de üretim lisansı verilmişti.

Yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi ağırlayan Saklıkent Kanyonu ve çevresinin projeden olumsuz etkileneceğini düşünen yöre halkı, 25’e yakın köy ve belde belediyesinin muhtar ve belediye başkanlarının da katılımıyla HES projesine karşı dava açtı.

Saklıkent’in gözü aydın

Muğla Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Üyesi ve Saklıkent Koruma Platformu avukatı Bora Sarıca, “Her ne kadar şirket projeden çekildiğini bildirmiş ise de bundan böyle hiçbir sermayedarın eldeki ÇED dosyası ile projeye devam etmesi mahkemece engellenmiş oldu. Saklıkent’in tekrar gözü aydın” dedi.




KARADENİZ'DE MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Karadeniz’de yapılaşmaya yol açacağı ve yayla ekosistemini bozacağı eleştirilerinin hedefindeki Yeşil Yol projesine karşı çıkanlara, “Kimse ahkam kesmesin Yeşil Yol yapılacak” sözleriyle meydan okuyan Rize Valisi Ersin Yazıcı’ya bölge halkı yanıt verdi: “İki dozer bir kamyonu ekmeksiz yeriz.”

‘Kimse ahkam kesmesin, yolu yapacağız’ demişti

Sekiz ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik ‘Yeşil Yol’ projesi için köy muhtarları ve üç turizm derneği temsilcisiyle dün bir görüşme yapan Vali Yazıcı, toplantıya katılanlardan Yeşil Yol’a devam edileceğine dair imza toplamıştı.

Yaylaları savunmak için ‘ikametgah’ şartı getiren Vali Yazıcı, şunları söylemişti: “Rize’de yaşamayan beş, on günlüğüne gelenler Rize’nin yaylaları ile ilgili lütfen ahkam kesmesin. Bu şehirde yaşayan, bu yaylalarda yaşayan insanlar yolun yapılmasına rıza gösteriyor. Bu yolu yapacağız.”

‘Türkiye’de 100 binleriz Vali Emica’

Yazıcı’nın bu sözlerine tepki gösteren yurttaşlar, proje kapsamında Fırtına Vadisi’ndeki Yukarı Kavrun yaylasına etüt için görevlilerin geleceğini duyunca sabah saatlerinde bölgede toplandı. Genç yaşlı, kadın erkek yaklaşık 300 kişi, ‘3-5 çapulcu değiliz. Kavrun’da 5 isek Türkiye’de 100 binleriz Vali Emica’ ve ‘Biz muhlama yiyen bir neslin torunlarıyız. 2 dozer, 1 kamyon. Ekmeksuz yeruz’ yazılı pankartlar taşıdı.




KAYNAK: DİKEN.COM.TR
<< Önceki Haber Akdeniz kazandı, Karadeniz direniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER