Akaryakıt zammında Türkiye Avrupa'ya fark attı: Türkiye'de 42 lira Avrupa'da 1.69 euro
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Nisan 15 2024
Türkiye’de akaryakıt fiyatları, yüksek vergiler ve döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle son bir yılda adeta uçtu. Benzin fiyatına yapılan yüzde 113’lük fahiş zam, Avrupa’daki artışı gölgede bırakıyor.
Akaryakıt fiyatlarındaki artış, Türkiye’de son bir yılda dikkat çekici seviyelere ulaştı. Yüksek vergi oranları ve diğer faktörler, akaryakıt fiyatlarının yükselmesine katkıda bulundu. Türkiye’de bir yılda benzine uygulanan zam oranı yüzde 113’e kadar çıktı. Öte yandan, AB ülkelerinde ortalama 95 oktan benzin fiyatları sadece 14 aylık bir süreçte yüzde 1.5 oranında arttı. Bu durum, Türkiye’deki artışın Avrupa’da benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını gösteriyor.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarındaki artışlar da akaryakıt fiyatlarına doğrudan etki etti. Temmuz ayında benzindeki ÖTV tutarı litre başına 2.52 TL’den 7.53 TL’ye, motorinde ise 2.05 TL’den 7.06 TL’ye yükseltildi. Ocak 2024’te bu tutarlar litre başına benzinde 9.45 TL, motorinde ise 8.86 TL olarak belirlendi. Ardından gelen zamların etkisiyle Nisan 2023’te 21.32 TL olan benzinin litre fiyatı, bu ay yüzde 113’lük bir artışla 43.56 TL’ye yükseldi. Motorin ise Nisan 2023’te 20.37 TL iken, bu ay yüzde 106’lık bir artışla 42.1 TL’ye çıktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre, Şubat 2024’te AB ülkelerinde ortalama motorin fiyatı litre başına 1.696 Euro olarak belirlendi. Bu ülkelerde fiyatların 2023’ten bu yana ortalama yüzde 4’ün üzerinde düştüğü görüldü. AB ülkelerinde ortalama 95 oktan benzin fiyatı da 14 ayda yüzde 1.5 arttı.
Bazı ülkelerde ise düşüş görüldü
Almanya: Global Petrol Prices’ın verilerine göre, Almanya’da benzinin litre fiyatı bir yılda %1.6’lık artışla bu ay 1.85 Euro oldu.
Belçika: Belçika’da benzinin litre fiyatı %0.6 düşerek 1.74 Euro’ya geriledi.
Fransa: Fransa’da benz
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bu kez İzmit'e İHA düştü.3.Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran hakkındaki suçlamalar belli oldu: 'Geliyorum' dedi4.KHK'lıları ilgilendiren önemli haber: AİHM başvuru kriterlerini değiştirdi işte detaylar!5.Kahramanmaraş'ta yürekleri ağızlara getiren deprem!
6.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!7.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!8.Uyuşturucu soruşturması Fenerbahçe'ye uzandı: Sadettin Saran ifade veriyor evinde arama var9.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var10.İçişleri Bakanlığı açıkladı: İzmit'te düşen İHA Rusya'ya ait

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







