'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nce hazırlanan bildiriye imza attıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan Çukurova Üniversitesi'nden 2 akademisyen, üniversite yönetiminin oluşturduğu komisyonda savunma yaptı.
Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç ve İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esengül Ayyıldız savunmalarını yapmak üzere ÇÜ yönetimince oluşturulan üç kişilik komisyonun karşısına çıktı. Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve çok sayıda avukat ile sivil toplum kuruluşu temsilcisi ifadelerini alınan akademisyenlerin yanında yer aldı.
Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç, hiç bir akademisyenin her hangi bir terör örgütüyle alakalı insanlar olmadıklarını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti devletiyle vatandaşlık bağlarının bulunduğunu dile getiren Koç, "Dolayısı ile bir şey talep edeceğimiz zaman gayet tabi Türkiye Cumhuriyeti devletinden; vergisini verdiğimiz, vatandaşı olduğumuz devletten talep ediyoruz. Talep ettiğimiz şeyde devletin hukuka uygun davranması, hukuk çerçevesinde hareket etmesi. Bu talebin hukuka aykırı ya da terör destekçisi hiç bir yanı yoktur. Bütün bu olup bitenler de gün gelip geçecektir. Savunmamda da ifade ettim. Biz, insan hakları ihlallerinin olduğu her duruma karşı net duruş sergileriz. Dolayısıyla imzamın arkasındayım. Başörtüsü için insanların haklarını savunduk. Biz barış ortamının gelmesini devletimizden talep ediyoruz. Barış talebi de suç değildir." dedi.
Kendilerini yalnız bırakmayan Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve avukatlara teşekkür eden Koç, "İyi ki varsınız. Sizlerin varlığı bizlerin gücüne güç katıyor." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Adnan Gümüş de akademisyenlerin ülkenin içinde bulunduğu olumsuzluklar konusunda düşünceleri ifade etmelerinden dolayı 'suç işliyorlar' algısı oluşturulmasına karşı çıktı. Gümüş, "Bu gidiş, gidiş değildir. Üniversiteler söz, düşünce ve bildiriler yapamayacaksa, kim toplumu aydınlatacak. O zaman toplum kaotik bir yapıya doğru yol alır." diye konuştu.
Mengücek Gazi Çıtırık da akademisyenlere destek olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Barış için akademisyenler metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında 2547 sayılı Kanuna veya Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğine istinaden soruşturma açılamaz, görevden uzaklaştırma kararı veya disiplin cezası verilemez. Barış için akademisyenler metnini imzalayan öğretim elemanları hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na istinaden de disiplin soruşturması açılamaz. 2547 sayılı Kanun'da tanımlanan öğretim elemanları devlet memuru olmadığından, Devlet Memurları Kanunu'nun genel hüküm olduğu gerekçesi ile öğretim elemanlarına uygulanması söz konusu olamaz."
CİHAN