AK Partili vekillerin yarısı Erdoğan'ın '3 çocuk' kriteri dışında kalıyor


ANKARA (CİHAN)-
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta '3 çocuk' tavsiyesine karşı AK Parti milletvekillerinin yarısının bu kriterin dışında kaldığı ortaya çıktı. TBMM verilerine göre bugün Türkiye'de toplam 1254 milletvekili çocuğu bulunurken, AK Partili 14 vekilin hiç çocuğu yok. Çocuğu olmayan milletvekillerinin 7'si evli, 7'si ise bekar. 134 AK Partili vekilin ise bir ya da iki çocuğu bulunuyor. Buna göre halen AK Parti çatısı altında milletvekilliği görevinde bulunanların yarısına yakını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '3 çocuk' kriterine uymuyor. Ayrıca TBMM çatısı altında 30 farklı yabancı dil konuşulurken 10 siyasi partiye üye vekil görev yapıyor.

Geçen yıl ikiz kız çocukları olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni bir bebek bekliyor olması basında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evli çiftlere "En az 3 çocuk yapın" önerisine Mehmet Şimşek'in de uyduğu şeklinde haberleştirildi. Sahiden AK Partili yetkililerde böyle bir hassasiyet var mı? Meclis'te 312 milletvekili ile en büyük siyasi grubu oluşturan AK Parti'ye üye milletvekillerin çocuk sayısını incelediğimizde çok farklı bir tablo ortaya çıkıyor. 14 tane AK Parti vekilin hiç çocuğu yokken, 134 vekilin bir ya da iki çocuğu bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her fırsatta 3 çocuk kriterine AK Parti'den 150 vekilin uymadığı görülüyor. Başka bir deyişle AK Partili vekillerin yaklaşık yarısı, 'Reis' Erdoğan'ın halktan talep ettiği 3 çocuk şartının dışında kalıyor.

TÜRKİYE'DE BUGÜN 1254 MİLLETVEKİLİ ÇOCUĞU VAR

TBMM verilerine göre halen görevde olan 535 vekilin toplam 1254 çocuğu bulunuyor. Ortalama 2,5 çocuğun düştüğü Meclis'te partilere göre çocuk ortalamasına bakıldığında durum biraz daha farklılık arz ediyor. Sadece CHP'li vekillerin çocuk ortalaması 2'in altına düşerken, Meclis'te en fazla çocuk sahibi vekil, 18 çocukla AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu olduğu ortaya çıktı. Eyyüpoğlu'nu 7 çocuk ile Demokratik Gelişim Partisi Genel Başkanı İdris Bal takip ediyor. Meclis'te ayrıca 9 vekilin altı çocuğu var.

TBMM'DE 10 SİYASİ PARTİ TEMSİLCİSİ GÖREV YAPIYOR

Cihan Haber Ajansı (CİHAN) olarak TBMM 24. Dönem milletvekillerinin seçildikleri 28 Haziran 2011 tarihinden bugüne kadar olan Meclis çalışmalarını inceledik. TBMM'de toplam 10 partinin temsilcisi görev yapıyor. Türkiye tarihinde siyasi parti kuran ilk kadın olan Emine Ülker Tarhan'ın Anadolu Partisi'nin de aralarında bulunduğu altı parti TBMM çatısı altında tek milletvekili ile temsil edilirken, AK Parti'nin 312, CHP'nin 125, MHP'nin 52 ve grubu olan son parti HDP'nin 28 milletvekili bulunuyor. 12 bağımsız vekilin olduğu Meclis'te tek kişi ile Meclis'te temsil edilen partiler şu şekilde: Demokratik Gelişim Partisi (DGP), Anadolu Partisi, Elektronik Demokrasi Partisi (e-Parti), Demokratik Bölgeler Partisi, Merkez Parti, Millet Ve Adalet Partisi.

TBMM'DE EN FAZLA KADIN VEKİL ORANI YÜZDE 25 İLE HDP'NİN

Mecliste grubu bulunan siyasi partiler arasında kadın vekil oranı en fazla HDP'de. 27 milletvekilinden oluşan HDP grubunda 7 kadın vekil bulunurken, ikinci sırada yer alan AK Parti'de kadın vekil oranı 312'ye 45 ile yüzde 14. Ana muhalefet partisi CHP'de ise bu oran yüzde 12,5 iken sayısal ve orantısal olarak en az kadın vekile sahip parti MHP'nin kadın vekil oranı yüzdesi 6.

EN GENÇ VEKİLLERE SAHİP PARTİNİN YAŞ ORTALAMASI 52

İktidardaki AK Parti'de yaş ortalaması 53 iken anamuhalefet partisi CHP'li vekillerin yaş ortalaması 57, MHP'li vekillerin 58, HDP'li vekillerin yaş ortalaması ise 52. Kadın ve erkek vekiller arasındaki yaş ortalaması kıyaslamasında şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: Kadın vekillerin yaş ortalaması 52, erkek vekillerin yaş ortalaması 55. Meclis'teki vekillerin ortalama yaşı ise 55.

MECLİS ÇATISI ALTINDA TÜRKÇENİN YANI SIRA 30 FARKLI DİL KONUŞULUYOR

Meclis çatısı altında toplam 30 yabancı dilin yanı sıra işaret dili biliniyor. Kürtçe ve Zazaca'nın da yabancı dil statüsünde değerlendirildiği TBMM'deki konuşulan yabancı diller ve bunları bilen milletvekili sayısı şu şekilde: İngilizce (416), Arapça (81), Fransızca (59), Almanca (57), Kürtçe (31), Farsça (9), Zazaca (7), Rusça (5), İtalyanca (4), İspanyolca (4), Japonca (3), Ermenice (2), Azerice (2), Yunanca (2), Bulgarca (2), Makedonca (2), Tatar Türkçesi (1), Ukraynaca (1), Gürcüce (1), Urduca (1), Arnavutça (1), Sırpça (1), Osmanlıca (1), Hollandaca (1), Abhazca (1), Kırgızca (1), İsveççe (1), Hintçe (1), Özbekçe (1) ve İşaret Dili (1).

535 VEKİLDEN 60 TANESİ HERHANGİ BİR YABANCI DİL BİLMİYOR

Milletvekillerinin en çok bildiği yabancı dil İngilizce olurken, yabancı dil sıralamasında Arapça ikinci geliyor. AKP'den 45 vekil Arapça bilirken, bu rakam CHP'de 4, MHP'de 3, HDP de ise 1. Meclis kayıtlarına göre Osmanlıca bilen tek milletvekili MHP'li Yusuf Halaçoğlu olurken AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu ise işaret dili bilen tek milletvekili. Meclis çatısı altında en fazla yabancı dil bilen vekil AK Partili Seyit Sertçelik. Sertçelik çok iyi düzeyde Rusça ve İngilizce, iyi düzeyde Azeri, Özbek, Tatar Türkçesi ve Ermenice, orta düzeyde Bulgarca, Makedonca, Sırpça ile Ukrayince bilen biliyor. Ayrıca MHP'li Yusuf Ziya İrbeç de çok iyi derecede Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca ve Arapça, iyi derecede Rusça ve orta derecede İspanyolca biliyor. Meclis'in internet sitesine göre 535 milletvekilinden 60 tanesi herhangi bir düzeyde yabancı dil bilmiyor. Yurt genelinde sadece Bilecik şehrinin vekilleri (2 vekil) Türkçe dışında herhangi bir yabancı dil konuşamıyor. CİHAN
<< Önceki Haber AK Partili vekillerin yarısı Erdoğan'ın '3 çocuk' kriteri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER