Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında AK Partili belediyelere, muhalif partili belediyelere verilenden yaklaşık 10 katı daha fazla işçi tahsis edilmesi tepki çekti. Muhalif partili belediye başkanları bu kayırmacılığa tepki göstererek, halkın AK Parti'ye 1 Kasım'da sandıkta gereken cevabı vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye genelinde başlatılan ve binlerce işsizin istihdam edileceği Toplum Yararına Çalışma Programı'nın Adana ayağındaki uygulamada çifte standart uygulanması tepki çekti. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Adana Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, nüfusu Kozan'dan az olan AK Partili Aladağ Belediyesi'ne 200 işçi verirken, MHP'li Kozan Belediyesi'ne 20 işçi tahsis etti. AK Partili Yüreğir Belediyesi'nde 440 işçinin çalışmasına fırsat tanınırken nüfusu en kalabalık ilçelerden biri olan CHP'li Seyhan Belediyesi'ne ise 125, Çukurova Belediyesi'ne 60 işçinin çalışmasına izin vermesi muhalif partili belediyelerce eleştirildi.
İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde, 9 ay süreyle çevre temizliğinden ağaçlandırmaya, park düzenlemelerinden erozyon engelleme çalışmalarına, en fazla 9 ay çalıştırılacak işçilerden bazıları işbaşı yaptı. Adana genelinde de belediyeler, milli eğitim müdürlükleri, gençlik spor il müdürlükleri, orman işletme ve bakım ve rehberlik merkezleri için de 4 bininin üzerinde işçinin tahsisi gerçekleştirildi. Ancak bu işçilerin belediyelerde de çalıştırılmasına imkan tanıyan uygulamada çelişkiler bulunduğu belirtildi. Örneğin Türkiye'nin nüfusu en fazla nüfusuna sahip merkez ilçesi Seyhan'da belediye ancak 125 işçi çalıştırabilecek. Uygulamanın 1 Kasım genel seçimleri öncesi başlatılması da tepki çekti.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, geçen yıl kendilerine Toplum Yararına Program kapsamında hiç işçi verilmeyişine tepki göstermişti. Çetin, Çukurova Belediyesi'nin bir mahallesinden daha küçük olan Aladağ ilçesine 150 geçici işçi görevlendirildiğini aktarırken kendilerinin görmezden gelindiğini belirtmişti. İşkur, Çetin'in sesini bu yıl duydu, belediyede 9 ay boyunca 60 işçi geçici süreyle hizmet verecek.
Belediyelere tahsis edilen işçi sayıları şöyle: Aladağ Belediyesi (AK Parti) 200 işçi, Ceyhan Belediyesi (AK Parti) 150 işçi, Çukurova Belediyesi (CHP) 60 işçi, Karataş Belediyesi (CHP) 20 işçi, Kozan Belediyesi (MHP) 20 işçi, Saimbeyli Belediyesi (MHP) 20 işçi, Seyhan Belediyesi (CHP) 125 işçi, Tufanbeyli Belediyesi (AK Parti) 125, Yumurtalık (MHP) 10, Yüreğir Belediyesi (AK Parti) 410.
CİHAN