AİHM, Yunanistan’dan sığınma talep eden 56 kişinin geri gönderilmesini yasakladı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Haziran 13 2023
Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ASSEDEL derneğinin başvurusu üzerine dün Meriç üzerinden Yunanistan’a geçen ve geri itilme (pushback) korkusu yaşayan aralarında çocukların da bulunduğu 56 sığınmacının “sınır dışı edilmemesi” yönünde geçici tedbir kararı verdi.
ASSEDEL derneğinin Human Rights Assistance Project (İnsan hakları yardım projesi) hesabından yapılan paylaşımda, “Aralarında çocukların da bulunduğu Yunanistan’dan siyasi sığınma talebinde bulunan 56 kişilik grup için AİHM’e yaptığımız ihtiyati tedbir başvurusu sonucu, AİHM grubun Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderilmemesine karar vermiştir” denildi.

AİHM’in ASSEDEL’e ilettiği kararda, Yunanistan otoritelerine hukuki yükümlülükleri hatırlatıldı ve sığınma talebinde bulunan 56 kişinin 11 Temmuz’a kadar geri itilmemesi gerektiği iletildi.

Türkiye’deki siyasi baskılar ve hukuksuz yargılamalardan kaçarak 12 Haziran’da sabah erken saatlerde Meriç’i geçen 6’sı çocuk 56 kişi Yunanistan’dan ‘siyasi sığınma’ istemişti.

Sosyal medyadan bir videoyla Yunan hükümetine seslenen grupta bulunan kişiler, ‘‘Siyasi baskı ve hukuksuz yargılamalar sebebiyle ülkemizi terk etmek zorunda kaldık. Şu anda karşı tarafa geçtik, mağdur durumdayız. Yunan hükümetinden sığınma talep ediyoruz. Çocuklar üşüyor, herkes ıslandı, çok zor durumdayız” diyerek yardım talebinde bulunmuştu.

AİHM, 27 Mart 2023’te yine ASSEDEL tarafından yapılan başvuruda Erdogan zulmünden kaçan 7 sığınmacı hakkında geçici tedbire hükmederek, sığınmacıların geri itilmesini yasaklamıştı.

Geçici (ihtiyati) tedbir kararı nedir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, AİHM İçtüzüğü’nün 39’uncu maddesi gereğince (Rule 39), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf herhangi bir Devlet hakkında geçici tedbir kararı verebilir.

Geçici tedbirler, AİHM’in yerleşik uygulamalarına göre telafisi mümkün olmayan bir zararın meydana gelmesine ilişkin olası bir riskin söz konusu olduğu hallerde uygulanan acil durum tedbirleridir.

Bu tedbirlerin alınmasına AİHM’de görüşülen davayla bağlantılı şekilde ve AİHM’in söz konusu davanın kabul edilebilirlik veya esası hakkında vereceği karara halel getirmeksizin karar verilir.

Mahkeme, başvuranın ciddi ve geri dönüşü bulunmayan bir zarara uğrama riskinin so

Bu haberler de ilginizi çekebilir