Erman Yalaz- TR724.com
Özgür Kaya’nın avukatları vasıtasıyla yapılan başvuruyu öncelikli olarak ele alan AİHM, hükümete ve ilgili yargı mercilerine kaçırılan Kaya’yı bulmak için net tür adımlar atıldığını sorusunu yöneltti.
AİHM kararında ayrıca, Türkiye’de Kaya’nın yakınları ve avukatları kanalıyla Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı müracaat hatırlatılarak, “Türk Anayasa Mahkemesi nezdinde işlem ne aşamadadır?” diye soruldu.
AİHM’in Özgür Kaya’nın avukatlarına ilettiği cevap şöyle:
Sayın Beyefendi,
Avrupa İnsan hakları Mahkemesine göndermiş olduğunuz 15 Mart 2019 tarihli ihtiyat-i tedbir talepli müracaatınızı aldığımı bildirmek isterim.
İhtiyat-i Tedbir Kararı
Mahkeme, 25 Mart 2019’da, 39. Maddenin incelemesini ilgili hükümetten bilgi alıncaya kadar askıya almaya karar vermiştir.
Öncelik
Mahkeme ayrıca, 41. kural uyarınca müracaatınıza öncelik verme kararı almıştır.
İstenen Bilgi
Mahkeme, ilgili hükümetten madde 54/2 (a) çerçevesinde aşağıdaki bilgileri istemeye karar vermiştir:
Soruşturma makamları, özellikle de ilgili savcılar, kaçırılan kişiyi bulmak için ne tür adımlar atmışlardır?
Türk Anayasa Mahkemesi nezdinde işlem ne aşamadadır? Müracaatçılar tarafından yapılan ihtiyat-i tedbir talebi hakkında herhangi bir karar verilmiş midir?
Hükümetten, yukarıdaki sorulara karşı cevaplarını bildirmesi ve Mahkemeye 29 Mart 2019 tarihine kadar soruşturma dosyasının bir kopyasını sunması istenmiştir. Hükümetin yapacağı bildirimler sizinle paylaşılacaktır.
Ek Bilgi
Sizin veya başvuranların adreslerinde bir değişiklik olduğu takdirde, Mahkemeye bildiriniz. Ayrıca, yukarıdaki olayla ilgili önemli gelişmeler olduğunda Mahkemeye bilgi vermeniz ve yerel makamların konuyla ilgili vereceği kararları bildirmeniz gerekmektedir.
Yargılama sırasında Mahkeme, başvuru sahiplerinden bilgi talebinde bulunabilir. Bu talebe cevap vermemek, Mahkemenin, başvuranların müracaatlarını artık takip etmedikleri ve dava listesinden çıkardıkları sonucuna varmasına neden olabilir.
Saygılarımla,
ÖZGÜR KAYA VE YASİN UGAN’DAN 2 AYDIR HABER YOK
Ankara’da 13 Şubat 2019’da Yasin Ugan ve Özgür Kaya’yı evlerinden başlarına siyah poşet geçirerek polisler tarafından kaçırılmıştı. Ailesinin takibi ve müracaatları sonrasınd aEmniyet’in “bizde yok” dediği Yasin Ugan ve Özgür Kaya ile ilgili polisin evde tutanak tuttuğu ve dosya numarası verdiği ortaya çıkmıştı. İlgili soruşturma dosyasının Ankara Savcısı Selçuk Güntaş da olduğu da doğrulanmıştı.
Ugan ve Kaya’nın yaşadıkları Altındağ Çamlık Mahallesi 1847’nci Sokak’ta yapılan aramanın tutanak altına alındığı ve bu tutanağın sorgulama sırasında ev sahibine gösterildiği belirlenmişti.
Ugan ve Kaya’nın ailelerinin Ankara Emniyeti’ne yaptığı başvuruda “gözaltında böyle birileri yok” bilgisi üzerine konu adliyeye taşınmıştı. İki isimden 2 aya yakındır bilgi alınamıyor.
İKİ AYDA 6 KİŞİ KAÇIRILDI
Daha önce MİT ve Emniyet içindeki bir yapının 15 Temmuz’dan sonra 25 kişiyi kaçırdığı ortaya çıkmış, bazı isimlerin Emniyet, Savcılık ve Mahkeme aşamasındaki ifadeleriyle kaçırılan kişilerin işkence ve kötü muameleye uğradığı belgelenmişti.
Şubat ve Mart 2019 sürecinde ise Gökhan Türkmen, Yasin Ugan, Özgür Kaya, Erkan Irmak, Salim Zeybek ve Mustafa Yılmaz kısa süreli aralıklarla peş peşe kaçırıldılar.