Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Fransa'da başörtüsünü çıkarmayı reddettiği için işten atılan sağlık çalışanının yaptığı 'insan hakkı ihlali' başvurusunu reddetti.
Fransa'nın Nanterre şehrindeki bir devlet hastanesinin psikiyatri bölümünde çalışan Christiane Ebrahimian'in iş sözleşmesi "başörtüsünü çıkarmayı reddetmesi sebebiyle hastaların şikayeti üzerine" 2000 yılında yenilenmemişti. Maruz kaldığı ayrımcılığı mahkemeye taşıyan Christiane Ebrahimian, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından konuyu AİHM'ye taşımıştı.
Kamu çalışanlarının işlerini yaparken dini inançlarını belli edecek sembol ve kıyafetler taşımasını yasaklayan Fransa, bu uygulamayı öğrenciler ve hatta velilerini de içine alacak şekilde genişletmesi sebebiyle eleştiriliyor.
KARAR SADECE FRANSA İÇİN GEÇERLİ
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesinin birinci fıkrasında herkesin din ve vicdan özgürlüğüne sahip olduğunu belirtilse de. 2 fıkrasında bu özgürlüğün kamu düzeni için yasalarla sınırlandırılabileceği yer alıyor. Strasbourg mahkemesi Chiristian Ebrahimian's için verdiği kararda 9. maddenin ikinci fıkrası gereğince ulusal mahkemenin verdiği "laiklik ilkesini korumak için" gerekçesini sözleşmeye uygun buldu. Aynı zamanda söz konusu hastanenin müdahalesinin başkalarının özgürlüklerini korumak için meşru olduğu savunuldu. Hastanenin mukavele yenilememesinin yasalar çerçevesinde olduğunu görüşü benimsendi. AİHM bugün açıkladığı kararın sonuna "Bu karar sadece Fransa için geçerlidir" notunu da eklemeyi ihmal etmedi.
CİHAN