Türkiye'de yılda ihraç edilen 60 bin ton kirazın yüzde 30'unu tek başına karşılayan Sultandağı'nda üretici hastalıktan dolayı verim kaybı ve rekolte düşüklüğünden zarar etti. Kirazda umduğunu bulamayan üretici umudunu vişneye bağladı.
Afyonkarahisar Sultandağı ilçesi yöresi kiraz ve vişne üretimiyle meşhur. 2 bin 500 üretici yılda 17 bin ton vişne üretimi yapıyor. Bu vişnenin yüzde 75'i meyve suyu fabrikalarına geri kalanı da şokluk olarak bazı gıda firmalarına gönderiliyor. Eber Gölü ve Sultandağları arasındaki iklimden dolayı güzel bir aromaya sahip olması ve sulu olmasından dolayı tercih ediliyor. Bu yıl ihracatlık kiraz üretiminde sıkıntı yaşayan üretici elindeki ürününü iç piyasada zararına eritmeye çalıştı. Önceki senelerde 5 liradan ihraç edilen kiraz, iç piyasada 1 ile 3 lira arasında satıldı.
Sultandığı Kiraz Kooperatifi Tarım Danışmanı Ziraat Müh Kadir Göçeri, kiraz üreticisinin bu sene umduğunu bulamadığını söyledi. Yörede çok sayıda üreticinin zarar ettiğini ifade eden Göçeri, "Türkiye genelindeki ürün fazlalığı ve Sultandağı bölgesindeki don, şiddetli yağmura bağlı verim ve rekolte kaybı üreticiyi zorladı." dedi. Göçeri, yörenin kiraz kadar vişnesiyle de ünlü olduğunu ifade ederek, üreticinin umudunu vişneye bağladığını kaydetti. Vişnenin ortalama 1,8 lirayla alımının başladığını, ancak 2 liranın üzerine çıkmasını beklediklerini anlattı.
Üretici Fikret Özbabalık da kirazda umduğunu bulamayan üreticinin umudunu vişneye bağladığını kaydetti. Vişnenin 2 liranın üzerine çıkması gerektiğini ifade eden Özbabalık, "Üreticinin işi gerçekten zor. 15 yıl önce vişne 1,5 lira, gübre 15, mazot 43 kuruş lira, işçilikte 13 lira civarındaydı. Ancak şimdiye geldiğimizde vişne 1,4-1,8 lira civarında. Gübre olmuş 60 lira, mazot 4,5 liraya çıkmış, işçi yevmiyesi de 45 liraya çıkmış durumdadır. Bir işçi günde 70-80 kilo toplayabiliyor. Elektrik masrafları 10 kat artmıştır." dedi. CİHAN