Önde gelen Afgan yöneticiler, İslam dünyasında terörle etkin ve kalıcı mücadele için Gülen'in yaklaşımının ve eğitimin önemine dikkat çekti.
Tesamuh ve Diyalog merkezi ile Baran-i Omid yayınevi tarafından düzenlenen konferansa Afganistan Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Muhammed İbrahim Şinvari, Eğitimden Sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Esedullah Muhakkik, Afganistan Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin müşaviri ve eski Hac ve Evkaf Bakanı Prof. Nimetullah Şehrani, Senato Başkan Yardımcısı Muhammed Alim İzidyar, Sınır ve Aşiret İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Seyit Ahmet Hakbin, Parlamento Başkan Yardımcısı Abdul Rauf İnami, Devlet Gazeteleri Başkanı Şamsulhak Aryanfar, Bağımsız İdari Reform Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Müşahit, milletvekilleri, yüksek mahkeme üyeleri, üst düzey bürokratlar, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.
Konferans moderatörlüğünü yürüten Afganistan Bağımsız Medya Destek Derneği NAİ Başkanı ve Seçim Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Sıddıkullah Tevhidi, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin hayatı hakkında bilgilendirmede bulundu. Tevhidi, Gülen'in Le Monde'da yayınlanan makalesinin terörle mücadele konusunda İslam dünyasına mühim bir perspektif sunduğunu dile getirdi.
SENATO BAŞKAN YARDIMCISI: TERÖRİSTLERİN İSLAM’A VERDİĞİ ZARAR, BİRLİK İÇİNDE HAREKET EDİLEREK GİDERİLMELİ
Konferansta konuşan Senato Başkan Yardımcısı Muhammed Alim İzidyar, terör girişiminde bulunanların İslamiyetle ilgili bilgileri olmadığını söyledi. İslam'da vahşet ve terörün yerinin olmadığını belirten İzidyar, "Eğer teröristler İslam'ı iyi anlasalardı, o kadar mazlum insanı öldürmezlerdi." dedi.
Teröristlerin İslam'a verdiği zarara değinen Senato Başkan Yardımcısı sözlerine şöyle devam etti: "Batı ülkeleri doğrudan veya dolaylı olarak terör gruplarını içinde barındıran bazı ülkeleri destekliyor. Bu nedenle terör olayları gittikçe artıyor. Maalesef İslam dini Batı dünyasında kara bir leke almış durumda. Bu lekeyi temizleyebilmek için İslam dünyasının birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerekiyor. Fethullah Gülen Hocaefendi ise makalesine bu konuyu taşımış ve terörün, İslam'ın dünyadaki imajına büyük zarar verdiğine vurgu yapmıştır."
EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI: HOCAEFENDİ’NİN İSLAM VE EĞİTİM HAKKINDAKİ MESAJLARI ÇOK ÖNEMLİ
Afganistan Eğitimden Sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Muhakkik ise Cihan Haber Ajansı'na verdiği demeçte konferansın çok verimli geçtiğini söyledi. Terörle mücadelede eğitimin önemine dikkat çeken Muhakkik sözlerini şöyle sürdürdü: "Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Le Monde gazetesine yazdığı makale içerik olarak bizlere İslami değerleri bilme ve öğrenme adına güzel mesajlar veriyor. Özelikle Hocaefendi'nin demokratik değerlerin erken yaşta öğretilmesi ve bunun için eğitim müfredatlarında bu değerlerin taşınması hakkındaki görüşü çok önemli. Eğitimden sorumlu bakan yardımcısı olarak Hocaefendi'nin eğitime ne kadar önem verdiğini çok iyi biliyorum. Eğitim müfredatlarına İslami değerleri taşıdığımız zaman gelecekteki nesil teröre değil, kardeşliğe, sevgiye ve hoşgörüye meyilli olacak."
PARLAMENTO BAŞKAN YARDIMCISI: GÜLEN, İSLAM ÜMMETİNİN ELİT ŞAHSİYETİ
Afganistan Parlamento Başkan Yardımcısı Abdul Rauf İnami ise yaptığı değerlendirmede Fethullah Gülen Hocaefendi'yi "İslam ümmetinin elit şahsiyeti" şeklinde niteledi. İnami, "Hocaefendi gerçek İslam’ı ve Müslümanlığı filli ve kavli olarak bizlere ve tüm dünyaya gösteriyor." ifadesini kullandı.
Afgan Parlamento Başkan Yardımcısı İnami ayrıca, Hocaefendi'nin Müslümanların karşılaştığı problemlere İslami anlayışla çözüm ürettiğini kaydetti.
KARZAİ'NİN DANIŞMANI: TERÖR, MÜSLÜMANLARI YALNIZLAŞTIRIYOR
Afganistan eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin müşaviri ve eski Hac ve Evkaf Bakanı Prof. Nimetullah Şehrani de Gülen'in, "İslam adına işlenen terörün Müslümanları dünyada yalnızlaştırdığına" dikkat çektiğini söyledi. Dünyada İslam adına teröristleri yönlendirenlere de vurgu yapan Şehrani ayrıca, İslam'da hüküm verenlerin en azından Kur'an tefsirini bilerek ona göre amel etmeleri gerektiğini ifade etti.
Özel Gharjistan Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Latif Nazari ise Gülen’in makalesinde "Totaliter ideoloji, Medeniyetler Savaşı, Batı ve Avrupa'daki Anti-İslami sloganlar ve Kuran'ın ruhuna ulaşmak ve bilmek" unsurlarının yer aldığını söyledi. Dr. Nazari, söz konusu unsurlara akademik şekilde açıklık getirdiğini belirttiği Gülen hakkında, “Terörün İslam medeniyetleriyle hiçbir alakasının olmadığı ve İslam medeniyetleriyle Batı arasındaki önyargıların diyalog ile giderilebileceği şeklindeki fikirleri hakikaten çok vurucu." dedi.
CİHAN