Af Örgütü'nden Türkiye raporu: Rehin politikaları devam ediyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Nisan 26 2018
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, insan hakları savunucuları ile ilgili hazırladığı raporda hak mücadelesi alanındaki zorluklara dikkat çekti. Rapora göre hak savunucuları "devlet düşmanı" olmakla itham ediliyor.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, "Fırtınaya Göğüs Germek: Türkiye'deki Korku İkliminde İnsan Haklarını Savunmak" adlı bir rapor hazırladı. Türkiye'de insan hakları savunucularının yaşadığı zorlukların anlatıldığı raporda, tanıklıklara yer verildi. "Keyfi gözaltı ve tutuklamalar", "Sivil toplum örgütlerinin kapatılması" ve "Hak savunucularına yönelik hedef göstermeler" başlıkları altında hazırlanan raporda, 21 aydır devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) altında insan hakları için seslerini yükseltmeye devam edenlerin agˆır bir bedel ödediği ifade edildi.

Rapora göre, genel ifadelerle kaleme alınmış muğlak terörle mücadele yasaları muhalif görüşleri kriminalize etmek için kullanılıyor. Rapor için tanıklığına başvurulan İnsan Hakları Derneği Genel Sekreteri Osman İşçi, amacın korku iklimini muhafaza etmek olduğunu dile getirerek, "Polis tarafından gözaltına alındığınızda aileniz için çok korkuyorsunuz. Bu durum keyfi, öngörülebilir değil, etkin bir biçimde itiraz edemediğiniz için de cezasızlık söz konusu" diyor.

"Muhalefete yönelik hoşgörüsüzlüğün en bariz örneği"

Sivil toplum alanında çalışmalarıyla bilinen ve halen tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'ya yöneltilen suçlamalara yer verilen raporda, Kavala hakkında henüz iddianame hazırlanmadığına dikkat çekildi. Afrin'e düzenlenen askeri operasyon hakkında yaptıkları açıklama nedeniyle "örgüt propagandası" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" ile suçlanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyelerine yönelik gözaltılar için "muhalefete yönelik hoşgörüsüzlüğün en bariz örneği" ifadesi kullanıldı.

Gazeteci Deniz Yücel de raporda

Die Welt muhabiri Deniz Yücel de raporda yer aldı. Yücel'in, Başbakan Binali Yıldırım'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşme sonrasında duruşmaya çıkarılmaksızın ani bir biçimde salıverildiği belirti

Bu haberler de ilginizi çekebilir