Adı açıklanmayan Türk diplomattan Financial Times'a çarpıcı ifade

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ağustos 9 2016
Türkiye’nin AB’den giderek uzaklaştığı şu günlerde, Erdoğan’ın Putin’i ziyaret edecek olması Avrupa’da farklı şekillerde yorumlandı. Bu arada Rusya'nın İzvestiya gazetesi, Moskova'nın Ankara'ya ‘24 Kasım olayının’ tekrarlanmaması için bir teklif sunacağını yazdı.Adı açıklanmayan bir Türk diplomatsa ABD ile kriz yaşandığını ve Rusya seçeneğinin değerli olduğunu söyledi
Adı açıklanmayan Türk diplomattan Financial Times'a çarpıcı ifade

Sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle 24 Kasım’da düşürülen Rus uçağının ardından Moskova ile barışmak için Temmuz ayında “üzüntülerini” dile getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün St Petersburg’a Rusya Lideri Vladimir Putin ile yüz yüze görüşmeye gitti. Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlar nedeniyle zora giren ekonomi ve turizmdeki engelleri aşmak için Erdoğan bir günlük ziyaretinde “yeni bir sayfa” açmayı hedefliyor.

Ziyaret öncesinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Rus haber ajansı Sputnik’in internet sitesine 14 Nisan’da getirdiği erişim engelini dün kendiliğinden kaldırdı. Erdoğan ayrıca Rus uçağını düşüren pilotların da darbeye teşebbüsten tutuklandığını belirterek, ilişkilerde yaşanan kırılma için “Bu son olsun” mesajı verecek.

Anlaşma imzalanması beklenmeyen ziyaret sırasında Erdoğan, Rusya’nın Türkiye’ye uçak krizinin ardından koyduğu vize uygulamasından vazgeçmesini isteyecek. Erdoğan ayrıca Türk gıda ürünlerine yönelik ambargonun kalkmasını Charter uçak seferlerinin yeniden başlamasını isteyecek.

İki liderin temaslarında Suriye krizi de kritik önem taşıyacak. Erdoğan, Rusya’nın Suriye’de barış sürecine katkısının da vazgeçilmez olduğunu belirtip, “Rusya olmadan Suriye sorununa çözüm bulunamaz. Biz Rusya ile işbirliği yaparak Suriye sorununu çözebiliriz” diye konuşmuştu. Ancak Rusya’nın, Ankara’nın terörist kabul ettiği PYD ile işbirliğini askıya alması beklenmiyor.

Putin’in Erdoğan’a darbe girişimi sonrasında, 17 Temmuz’da açtığı telefondan memnun olan Ankara, bunu görüşmelerde de dile getirecek.

Maço arkadaşlığı

Erdoğan’ın St.Petersburg’da Putin’i ziyaret edecek olması Avrupa’da farklı şekillerde yorumlandı. Financial Times’a (FT) konuşan Türk bir diplomat, “ABD ile ilişkilerimiz son 50 yılın en kötü seviyesinde, bu durum Rusya ile yakınlaşmayı iyi bir opsiyon yapıyor” ifadelerini kullanırken, yine FT’ye

Bu haberler de ilginizi çekebilir