ADANA (CİHAN)- Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, 'sıkıyönetim yasası' diye nitelendirdikleri 'İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için Adana Adliyesi önünde 'özgürlük nöbeti' başlattı.
Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık'ın da destek verdiği eylemde, üzerinde "İç Güvenlik Yasa Tasarısına karşı özgünlük nöbetindeyiz" yazılı pankartı açan avukatlar, sloganlar attı. ÇHD üyeleri, dağıttıkları broşürün üzerine Tayyip Erdoğan'ı üniformalı gösteren fotoğrafa 'Parti yönetime el koydu' yazılarak, Hürriyet gazetesinin 12 Eylül 1980 tarihli nüshasında Kenan Evren'in fotoğrafının yer aldığı "Bütün yurtta sıkıyönetim ilan edildi, ordu yönetime el koydu" şeklindeki manşetine dikkat çekildi.
Grup adına basın açıklamasını yapan ÇHD Üyesi Ali Akıncı, AK Parti iktidarının Anayasal hakları ortadan kaldıran, halkı baskı ve devlet terörüne mahkum eden yeni bir 'yasal' saldırı ile karşı karşıya bulunduklarını savundu. 'İç Güvenlik Yasası' olarak ifade edilen, ancak yeni bir 'sıkıyönetim yasa tasarısının' meclisten geçmek üzere olduğunu ifade eden Akıncı, "Değişikliklerin ortak özelliği polise ve hükümette keyfi yetkiler vermesidir. Yargıya şu an için istediği kadar hakim olamayan AKP, 'vali, kaymakam ve polisi' hakim yerine geçirerek, keyfine göre soruşturma, arama, gözaltı yapmasını yasalaştırarak, keyfiyeti kılıfına uydurmaya çalışıyor." dedi.
Sokakta serbestçe yürümek, kimsenin keyfi müdahalesi olmadan hareket etmenin en basit özgürlüklerden birisi olduğunu vurgulayan Akıncı, bu hakkın asıl ve ancak çok sınırlı ve zaruri hallerde hakim kararıyla müdahale edilebildiğine dikkat çekti. Akıncı, şöyle devam etti: "Bu hakim güvencesindedir. AKP bu güvenceyi ortadan kaldırıyor. En birincil haklarımız yok sayılıyorsa ne siyasal, ne de sosyal özgürlüklerden bahsedilebilir. Bu paketle, AKP hükümeti, polise her hangi bir hukuksal sınırlama ve yargısal güvence olmaksızın ' öldürme ve hapsetme' yetkisi istemektedir. Unutmayın, başımıza gelmez demeyin. Yaşanan bir haksızlığa karşı sokakta, yüksek sesle, sizin gibi düşünen başkaları ile birlikte itiraz etmek, devlete göre gösteridir. Herkes bir gün haksızlığa maruz kalabilir , bunu duyurmak isteyebilir. Bu değişiklik, ceza sorumluluğunu kaldıran bir düzenleme olduğu için, sadece yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşen olaylar hakkında değil, yargı organları tarafından geçmişe etkili olacak şekilde uygulanacaktır."
CİHAN