Türkiye'deki karpuz ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Adana'da, havaların ısınmasıyla birlikte karpuz hasadı başladı.
Adana'nın Karataş ilçesi Tuzla Mahallesi çevresinde çok sayıda tarlada sezonun ilk hasadı için karpuz kırımı yapıldı. Tarlada biriktirdikleri karpuzu tek sıra haline getiren çalışanlar, yanaştırılan römorka aktardı. Adana karpuzunu Türkiye'nin dört bir yanına ulaştıracak kamyonlar ise Tuzla-Adana yolunda adeta sıraya girdi. Römorkla tarladan çıkardıkları karpuzu kamyonlara büyük bir ustalıkla yükleyen tarım işçileri, söyledikleri türkülerle de çalışmalarına renk kattı.
Sezonun yaklaşık 2 hafta gecikmesinden yakınan üretici, verimden memnun değil. Olumsuz hava şartlarından dolayı hasadın iki hafta geç yapıldığını belirten Yasin Doğankaya, "Bu sene hava şartlarından dolayı karpuz hasadı biraz gecikti. Allah hayırlısını versin, daha yeni başladık. 2 hafta, 15 gün hasat gecikti. Şu an verim az. Hava şartlarından dolayı, soğuk oldu, dolu yağdı." dedi. Verim kaybından dolayı bu sene insanların karpuzu pahayı yiyebileceklerini belirten Doğankaya, "Adana'da karpuz üretimi temmuz ayının sonuna kadar bulur. Burası kum; kum karpuzu bunlar. Bunlarda verim bu sene çok az. Toprakta biraz daha verim fazla olabilir. Köylü de memnun değil bundan, tüccar da memnun değil." ifadelerini kullandı.
'HASAT ERKEN YAPILDIĞI İÇİN KARPUZ KABAK TADI VERİYOR'
Adana'dan toplanan karpuzun Türkiye'nin her tarafına gönderildiğini anlatan Doğankaya, karpuzun kabak tadı verdiği iddialarına ise şöyle cevap verdi: "Havaların ısınmasıyla karpuzun pişimi daha iyi olacak, kalite daha iyi olacak. Normalde kabak tadı vermez, aşı da olsa vermez. Neden vermez, karpuzu pişirmeden kırdıklarından kabak tadı oluyor. Ama karpuzu tam pişirseler, tam karpuz kıvamını alır, hasadı erken yapmasalar karpuz tam yiyilecek hale gelir. Erken yapmalarından kaynaklanıyor."
Öte yandan Adana'da 120 bin dekarlık alandan 750 bin ton karpuz rekoltesi beklendiği ifade edildi. CİHAN