Adana'da işsiz sayısı geçen yıla göre yaklaşık 20 bin arttı


Adana'da Çalışma ve İş Kurumu'na kayıtlı işsiz sayısının 52 bin 462'den 71 bin 191'e, çalışıp da daha iyi bir iş arayanların ise 93 bin 19'da 110 bin 673'e yükseldiği belirtildi.

Adana İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2015 yılı 4. olağan toplantısı Vali Mustafa Büyük başkanlığında Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Vali Mustafa Büyük'ün yanı sıra İŞKUR Adana İl Müdürü Haşim Meydan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Gül, İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, SGK İl Müdürü Bilal Canpolat, İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Remzi Özdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmail Kılıç, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek ile çok sayıda kurum müdürleri ve istihdam kurulu üyeleri katıldı.

Yürütme Kurulu, Denetim Kurulu ve İŞKUR Adana İl Müdürlüğü'nce sürdürülen çalışmalar hakkında sunum yapan Çukurova Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, 2014 yılı Ocak - Eylül ile 2015 yılı Ocak - Eylül rakamlarını karşılaştırdı. Prof. Dr. Yalçın, kayıtlı işsiz sayısının 52 bin 462'den 71 bin 191'e, çalışıp da daha iyi bir iş arayanların sayısının ise 93 bin 19'dan 110 bin 673'e yükseldiğini kaydetti. Çalışma ve İş Kurumu'na başvuru oranında 56 bin 374'den 60 bin 381'e ulaşarak yüzde 7.11 artış yaşandığını aktaran Yalçın, işe yerleştirmenin de 19 bin 145'ten 24 bin 708'e yükseldiğini anlattı. Meslek gruplarına göre işe yerleştirme oranlarını da açıklayan Prof. Dr. Yalçın, 13 bin 684 kişi ile en fazla nitelik gerektirmeyen meslekler grubundan işe alımlar yaşandığını, en az istihdamın ise 9 kişi ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanı olduğunu aktardı. Prof. Dr. Yalçın, birçok üniversite mezununun da mesleklerine uygun iş bulamadıkları için işsiz kaldıklarını açıkladı.

Prof. Dr. Yalçın, 2015 Nisan - Haziran ayı aktif çalışan sayısının istatistikleriyle ilgili de 314 bin 951 kişi ile Adana'nın, Mersin, Hatay, Kayseri, Osmaniye ve Niğde'ye göre orantısal olarak yerinde saydığını sözlerine ekledi.

Vali Mustafa Büyük de Çalışma ve İş Kurumu'nun yaptığı denetimlere, diğer kurumların daha profesyonel temsilcilerle destek vererek, daha sağlıklı bir sonuç alınmasına yardımcı olmalarını istedi. İstatistiki verilerin, Adana'da daha çok meslek lisesi mezunları ile lise ve ortaokul mezunlarının iş bulduğunu gösterdiğini, niteliksiz işe yerleştirmelerin arkasında ise eğiterek istihdam etme mantığının yattığına dikkat çeken Vali Büyük, Suriyelilerin ucuz işgücü ile oluşturduğu istihdam sorununun ise bölgesel hale geldiğini de ifade etti.

Vali Büyük, Adana'nın istihdam açısından sıkıntılı bir il olduğunu, Mersin, Hatay, Kayseri, Osmaniye ve Niğde'nin olumlu istatistiklerinin de net olarak ortaya koyduğuna dikkat çekerken, bu tabloya, Akdeniz Bölgesi'ndeki Antalya'nın istatistiğini de ilave ettiklerinde, durumun daha anlaşılır olacağını söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Adana'da işsiz sayısı geçen yıla göre yaklaşık 20... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER