Adana'da bu yıl 5 milyon fidan toprakla buluşacak


ADANA (CİHAN)- Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, hızlı nüfus artışı ve sanayileşme ile kıt kaynakların kullanımında insanın hırslı davranışları sonucu yenilenebilir doğal kaynakların başında gelen ormanların da tahrip olması sonucunu beraberinde getirdiğini söyledi. 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan Ormancılık Haftası dolayısı ile Fidanlık Müdürlüğü'nde basın mensupları ile bir araya gelen Erol, orman alanlarının yanarak, bilinçsiz kesilerek, sel, erozyon ve çevre kirliliği gibi birçok olumsuzluktan azaldığını kaydetti.

Türkiye'nin son zamanlarda orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri haline geldiğini savunan Erol, Adana Bölge Müdürlüğü'nün görev alanında da orman potansiyelinin alan ve servet olarak büyüdüğünü ifade etti. Ülkenin orman sahası oranı yüzde 27, Adana ve Osmaniye'yi kapsayan kurumun orman alanı oranının yüzde 42 seviyesinde olduğunu bildirdi. İlde yılda ortalama 8 milyon adet fidan üretildiğini Erol, 2015'te 35 bin 500 dekarlık arazide 5 milyon fidan dikmeyi hedeflediklerini vurguladı. Ormanları sadece odun serveti olarak görmek eksik olacağının altını çizen İsmet Erol, ormanların sağlık, turizm, estetik, dinlenme, spor, su düzenleme, toprak koruma vb. birçok faydalarına dikkat çekti. Erol, "Bugün bizlere düşen görev orman alanlarının korunması ve artırılması yönünde duyarlı olmak, bu şuurun bizden sonraki nesillere aktarılmasıdır." dedi.

Her fırsatta bu sorumluluğu fidan dikerek ve ormanlar koruyarak sözü edilen güzellikleri yeni nesillere aktararak yerine getirilmesi gerektiğini hatırlatan Erol, son 10 yılda 80 milyon adet fidan üretilip, 140 milyon adetin ise dikildiğini açıkladı. 1 milyo 378 bin dekar alanın ağaçlandırıldığını anlatan Erol, 272 okul bahçesi, 68 mezarlık, 49 ibadethane, 60 kamu bahçesi, 80 km. karayolunun ağaçlandırıldığını belirtti. 10 bal ormanı, 200 bin ceviz, 1,2 milyon badem, 600 bin fıstıkçamı ile 500 bin adet diğer gelir getirici türlerin dikildiğini kaydeden Erol, 18 adet mesire alanı ve 33 tür odun dışı ürün planlamasının yapıldığını söyledi.

Başta orman yangınları olmak üzere zararlılarla başarılı mücadeleler yapıldığını anlatan Erol, yangına dirençli ormanların tesis edildiğini bildirdi. Yılda 1 milyon metreküp odun hammaddesi üretimi yapıldığını ifade eden Erol, "Adana'da yaklaşık 200 bin orman köylüsüne direkt yada dolaylı olarak ormanlardan faydalar sağlanmakta. Orköy destek kredilerimiz devam etmektedir. Geçen yıl 990 aileye 4.2 milyon TL. kredi verildi. Bu yıl da ilk etapta 435 aileye 3.4 milyon TL. kredi verilecektir. Tüm ormanlar gözetlenmekte ve her bir noktasına en geç 15-20 dakikada varılabilecek şekilde ekipler araziye yerleştirilmekte. Sürekli köylerde yaşayan memurlarımız vardır. Yaklaşık 2000 personelimiz, birçok bina ve tesislerimiz ile bu hizmetler yapılmaktadır. Yaylalardaki bina ve tesislerin tespitleri yapılarak kullanıcılarına kiralanması yapılarak bu kangren olmuş yara da tedavi edilecektir. Orman teşkilatı bilgi teknolojileri konusunda da ülkemizin en iyi gelişen kurumlarındandır. Yangın yönetim sistemi ile tüm araçlarını sevk ve idare etmesi ile sürekli ödül almaktadır. Halen çalışmaları devam eden coğrafi bilgi sisteminin tamamlanması halinde bu alanda önemli bir adım daha atılmış olacaktır." diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu yıl Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYP) çerçevesinde ağaçlandırma faaliyetlerinde çalıştırılmak üzere Adana'ya 3 bin, Osmaniye'ye 1000 -altı aylık- geçici işçi kadrosunun tahsis edildiğine değinen İsmet Erol, bu konudaki iş başvuruların 25 Mart'a kadar İş-Kur'a yapıldığını sözlerine ekledi. Etkinlikler kapsamında ilkokul öğrencilerine fıstık çamı tohumu ekti. CİHAN
<< Önceki Haber Adana'da bu yıl 5 milyon fidan toprakla buluşacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER