Adana'da 6 ayda 90 bin 473 ünite kan toplandı


Gezici kan toplama TIR'ları, eğitimler ve yapılan ziyaretlerle, halkta kan bağışı bilincini artırmayı amaçlayan Kızılay Adana Şubesi, 6 ayda 90 bin 473 kişiden kan toplayarak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, 'Güvenli Kan Temin Projesi' kapsamında bu yılın ilk 6 ayında gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendirdi. Bağışların Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye il ve ilçelerindeki 75 hastanenin kan ve kan ürünleri ihtiyacının karşılandığını ifade eden Saygılı, kan vermenin önemli bir insanlık görevi olmasının yanı sıra vericilerin sağlığına da katkı sunduğunu kaydetti. Türk Kızılay'ının sadece afetlerde değil, ihtiyacın olduğu her alanda faaliyetlerini sürdürdüğünü bildiren Saygılı, bunun yanı sıra ülkenin kan ihtiyacını karşılamak için 16 Bölge Kan Merkezi ve 61 Kan Bağışı Merkezi ile 'Güvenli Kan Temini Programını' hayata geçirdiklerini vurguladı.

Bağışçılarından kan almadan önce tüm sağlık testlerinin yapıldığını, bu sayede ileride yaşayabilecekleri tansiyon, kansızlık ve diğer kronik hastalıklar açısından erken teşhis imkânının ortaya çıktığına işaret eden Ramazan Saygılı, "Amacımız, kanı teknolojiyi kullanarak, nitelikli, güvenli ve uluslararası standartlarda toplamak; toplum sağlığı açısından test etmek, bileşenlerine ayırarak saklamak, dağıtımını sağlamaktır." dedi.

Kanın, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi bulunmayan bir tedavi aracı olduğunu dile getiren Saygılı, kimlerin kan verebileceği konusunda şunları söyledi: "Vericilerin ağırlığı 50 kilogramın üzerinde, 19 yaşından gün almış, 66 yaşından gün almamış olmalı. İlk kez kan bağışında bulunacak kişiler için üst yaş sınırı 65 olup, 65 yaşından gün almamış olması gerekir. Yorgunluk, uykusuz ve aç olmayan, tercihen kan bağışından iki, üç saat önce tam bir öğün yemiş olan, 12 saat öncesine kadar alkol almamış, vücut sıcaklığı 37.5 derece üzerinde olmayan, tansiyonu, küçük (diastolik) 60-100 mm Hg ve büyük (sistolik) 90-100mm Hg arasında olan, hemoglobin düzeyi, erkeklerde en az 13.5 g/dl en çok 18.0 g/dl ve kadınlarda en az 12.5 g/dl en çok 16.5 g/dl olan, nabzı, düzenli ve dakikada 50 ile 100 arasında olan sağlıklı kişiler düzenli olarak kan bağışında bulunabilir. Saygılı, erkeklerin 90 günde bir, kadınların 120 günde bir tam kan bağışında bulunabileceklerini bildirdi.

Kan bağışı için başvuranların öncelikle kimlik bilgileri ve adresinin kayıt altına alındığını belirten Saygılı, "Resimli ve resmi bir kimlik belgesi (ehliyet, nüfus cüzdanı, vb.) ibraz edilmesi kayıtların doğru ve güvenli olması açısından zorunludur. Ayrıca, bağışçılar bir de form doldurmaktadırlar. Bu formada gerek vericinin gerekse de kanı alacak hastanın sağlığını korumaya yönelik sorular yer almaktadır. Arıca verilen tüm bilgiler de gizli tutulmaktadır." diye konuştu.
Saygılı, kan bağışçılarının ileride yaşayabileceği tansiyon, kansızlık ve diğer kronik hastalıklar açısından Türk Kızılayı tarafından erken teşhis imkanının sağlandığını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Adana'da 6 ayda 90 bin 473 ünite kan toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER