İktidar, 11 ilin adliyesine, bir ayda 1.703 zabıt kâtibi ile mübaşir aldı. Adaylar, KPSS puanı yerine mülakatta verilen torpilli puanlara göre seçildi. KPSS puanı yüksek adaylar, düşük mülakat puanları verilerek elendi. Adalet Bakanlığı nisan ayında 1.218 sözleşmeli personel daha alacağını duyurdu.
KPSS KUMPASI DİYEREK BAĞIRAN AKP, KPSS PUANLARINI HİÇE SAYIYOR
Adalet Bakanlığı’ndaki torpilli kadrolaşma furyaya dönüştü. Bir yandan iptal edilmiş 2010 KPSS ile ilgili operasyon yaparak algı yönetmeye çalışan iktidar, diğer yandan KPSS puanlarını mülakatla etkisizleştiriyor ve kadrolaşmayı hız kesmeden sürdürüyor. İstanbul adliyelerinde ve Silivri cezaevinde görevlendirilen 100 puanlık torpilli memurlardan sonra, bir ayda 11 ilde daha 1.703 memur alındığı ortaya çıktı. Alımlar, infaz koruma memuru, zabıt kâtibi ve mübaşir kadroları için yapıldı. İstanbul genelinde 784 kişi işe yerleştirilirken Konya, Bursa, Mersin, Diyarbakır, Antalya ve Gaziantep başta olmak üzere Anadolu’nun birçok ilinde de benzer uygulamalarla memurluklar dolduruldu.
TORPİL ORTAYA ÇIKINCA 100 PUAN KÜSURATLI PUAN OLDU
İstanbul’daki ilk alımlarda kazananların tamamına sözlü sınav ile mülakatta 100 puan verilmişti. Torpilin ortaya çıkması üzerine sonraki alımlarda taktik değiştirilmiş, parti referanslı adayların 98,66 gibi yüksek ve küsuratlı puanlarla kazanması sağlanmıştı. Diğer adayların yüksek KPSS puanları ise 45-50 gibi düşük mülakat puanlarıyla aşağıya çekilmişti. Adalet Bakanlığı nisan ayında da 1.218 sözleşmeli personel alacağını duyururken, kadrolaşmanın seçim öncesi, eleştirilere kulak asmadan hız kazanması dikkat çekti.
YÜKSEK PUANI OLAN BİNLERCE ADAY TORPİL OLMADIĞI İÇİN ALINMADI
Seçim öncesi ortaya çıkan kadrolaşmaya göre çoğu sözleşmeli olarak görev yapmak üzere mübaşir, zabit kâtibi, infaz koruma memuru sınıflarında torpilli alımlar yapılıyor. Son bir ayda 11 ilde sözleşmeli ve kadrolu bin 703 personel alındı. Bunun yanında KPSS puanları yüksek olmasına rağmen binlerce aday, torpili olmadığı için kamu kurumlarına giremedi.
SEÇİMLERE 2,5 AY KALA MÜLAKATLI ALIMLAR HIZ ARTIRDI
Adliyelerdeki kadrolaşma İstanbul genelinde 784 kişiye kadar çıkarken Konya, Bursa, Mersin, Diyarbakır, Antalya ve Gaziantep başta olmak üzere Anadolu’nun birçok ilinde de benzer mantıkla alımlar gerçekleşti. Seçimlere 2 buçuk ay kala adliyelerdeki kadrolaşmaya hız veren Adalet Bakanlığı, kadrolaşma iddialarına kulak asmadan, mülakatı esas alarak alımlara devam ediyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, önümüzdeki ay bin 218 sözleşmeli personel alınacağını duyurdu.
AKP, KPSS'Yİ ETKİSİZ HALE GETİRDİ
Torpile imkân veren mülakatlar ise adeta Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) etkisini sıfırlıyor. Torpilli adaylara 100 tam puan verilmesinin deşifre olmasıyla taktik değişti, 90 ve üzerinde küsuratlı puanlarla torpili gizleme telaşına girildiği ortaya çıkmıştı. KPSS’den yüksek puan alsa da, mülakatta düşük puan ile elenen adaylar ise kadrolaşmaya tepki gösteriyor.
ADLİYE KADROLAŞMASININ BİR DİĞER AYAĞINI HSYK YAPIYOR
Adliyelerdeki kadrolaşmanın diğer bir ayağı ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) eliyle yapılıyor. HSYK yapısının değiştirilmesi ile başlayan süreçte HSYK, seçimlerinden Yargıda Birlik Platformu’nun zaferle çıkması sonrası bu kadrolaşma hız kazandı. HSYK eliyle muhalif görülen hâkim ve savcılar sürülürken kendine yakın gördükleri yargıçlar taltiflerle önemli görevlere getiriliyor. HSYK 1. Dairesi’nin kararnameleri ile binlerce adayın yerleri değiştirildi. Ayrıca Danıştay ve Yargıtay’ın kararlarından sürekli rahatsız olan AKP hükümeti yüksek yargıya da el attı. Danıştay ve Yargıtay’a kurulan yeni daireler aracılığı ile bir kadrolaşma da yüksek yargıda yapılarak Yargıtay’a 144, Danıştay’a ise 33 yeni üye seçildi.
ZAMAN