Adalet Bakanı Kenan İpek, son yıllarda Türkiye'de Ceza infaz kurumlarındaki iyileştirme ve kapasite artırımı konusunda çalışmaların yoğunlaştığını söyledi.
'Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi'nin kapanış toplantısı Ankara Hilton Otel'de gerçekleştirildi. Bakan Kenan İpek toplantıda yaptığı konuşmada, Ceza infaz kurumlarının fiziki alt yapısının yeterli olmasının infaz sisteminin etkinliğini belirleyen en önemli unsurlardan biri olduğuna vurgu yaparak, "Ceza adalet sistemi ve ceza infaz kurumlarımız konusunda son yıllarda yoğunlaşan çalışmalar, gerekli yasal düzenlemelerle eş zamanlı olarak, ceza infaz kurumlarının fiziksel şartlarının iyileştirilmesi ve kapasite artırımına yönelik yatırımlar ile çağdaş infaz uygulamalarının yaygınlaştırılmasını içeren geniş bir perspektifte sürdürülmektedir." dedi.
Modern ve iyileştirme faaliyetlerine elverişli, güvenlik sorunu olmayan ceza infaz kurumları inşa edildiğini söyleyen İpek, küçük ve uluslararası standartlara uymayan kurumların kapatıldığını kaydetti. Önceliklerinin hükümlü ve tutukluları dört duvar arasına kapatmak olmadığına dikkat çeken Bakan İpek, hükümlü ve tutukluları rehabilite etmek, iyileştirmek ve hayata yeniden hazırlamak için mücadele ettiklerini dile getirdi.
Adalet Bakanı, bu aşamada olmazsa olmaz iki unsurun psiko-sosyal servis ve eğitim servisi olduğuna dikkat çekerek, Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi'nin önemini savundu.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ İNFAZ SİSTEMİ
Bakan İpek konuşmasında "Bakanlığımız stratejik plânında ısrarla ifade ettiğimiz gibi ceza ve infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklulara sağlanan psiko-sosyal destek ve sosyal yaşama yeniden uyum programlarının arttırılarak geliştirilmesi, önemli hedefimizdir. Herkesin kabul edeceği gibi doğru infaz yöntemi bireyselleştirilmiş infaz yöntemidir. Yeni Yargı Reformu stratejimiz çerçevesinde Bireyselleştirilmiş İnfaz Sistemi'ni yerleştirici ve geliştirici çalışmalar öngörmekteyiz. Bu sistem, her hükümlü için ayrı bir durum saptamasının yapılıp, cezaevinde yürütülecek iyileştirme sürecinin plânlandığı ve uygulandığı, hükümlüye özel programın yürütülmesi için gerekli iyileştirici ortamın oluşturulduğu, sürekli ölçme ve değerlendirme ile kendini denetleyen bir modeldir. Hükümlünün kuruma kabulü, gözlem ve sınıflandırılması, kurum yaşamı, iyileştirme faaliyetleri, ailenin sürece katılımı, yönetimsel uygulamalar, salıverilme süreci bireyselleştirilmiş iyileştirme programına uygun yapılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN