Sinoplu sanatçı Volkan Atılgan'ın 'Nükleere Karşı Gezici Fotoğraf Sergisi'nin son durağı, Dünya Çevre Günü'nde Samsun oldu.
Sinoplu genç fotoğraf sanatçısı Volkan Atılgan'ın, memleketinin doğal güzelliklerini yansıttığı karelerin yer aldığı 'Nükleere Karşı Gezici Fotoğraf Sergisi' Samsun Barosu bahçesinde sergilendiği ilk gün, yoğun ilgi gördü. Serginin açılışında konuşan ve nükleer santralin sadece Sinop'a değil tüm bölge doğasına büyük zarar vereceğini belirten Atılgan, "İstanbul'un göbeğinde, Küçükçekmece'deki Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki küçücük kobalt çubuklarına bile sahip çıkamayan bir enerji üretimine sahibiz maalesef. İş ve işçi güvenliğimiz ise ortada. Bu sergiyi aziz hatırasına sahip çıkarak atfettiğimiz Dr. Kamil Furtun'un can güvenliğine bile sahip çıkamıyoruz. Asansörlerle ölüme gönderiyoruz işçilerimizi, Ermenek'e, Soma'ya 'fıtrat' diyoruz. Bu koşullar altında Sinop'ta nükleer güç santrali inşasına 'evet' demek, görünen bu köyde, akıl ve bilimin çok çok uzağına düşüyor." ifadelerini kullandı.
SAMSUNLULAR DUYARLI OLSUN
Sinop'a nükleer santral kurulmaması için tüm güçleriyle mücadele edeceklerini de söyleyen Atılgan, "Kurulması tasarlanan nükleeer santralin katma değeri yüzde 5, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden tahsil edemediğimiz kayıp kaçak elektrik bedeli ise yüzde 7. Dolayısıyla biz dünyada gerçekten eşi benzeri olmadığını düşündüğümüz, mitolojide Zeus'un gelip görüp aşık olduğu Sinop'ta nükleer güç santraline hayır demek istiyoruz. En büyük riski taşıyan Samsun'a ve Samsunlulara da 'lütfen duyarlılığınızı koruyun' diyoruz." dedi.
SAMSUN BAROSU SANTRALE KARŞI
Serginin açılışına katılarak bir konuşma yapan Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz ise "Baromuzun Çevre ve Kent Komisyonu üyesi arkadaşlarımızın çok önemli çalışmaları var. Muazzam doğal güzelliklere sahip bir coğrafyada hep beraber yaşıyoruz. Ne yazık ki bu coğrafyanın değerini bugüne kadar bilemedik. 2005-2009 yılları arasında Samsun Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nda hukuk üyesi olarak görev yaptım. Samsun, Sinop, Amasya'daki bütün taşınmaz kültür varlıklarının, kentsel, doğal, arkeolojik sit alanlarının korunmasıyla, insanla buluşturulmasıyla alakalı çalışmalarda karınca kararınca yer aldım. Bugün, bir Hamsilos koyunun ve civarındaki diğer güzelliklerin bu teknolojiye kurban edilecek olması, düşündürücüdür. Bu güzellikler bir daha geri gelmemek üzere kaybolma ihtimali barındırmakta." dedi.
KARAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Bugün yasama organı tarafından konuyla ilgili alınmış kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Gürbüz, "Dünya Çevre Günü'nde bu mesajı vermek istiyoruz. Evet, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizin de enerjiye ihtiyacı vardır. Ama alternatif enerji kaynakları bulunmalıdır. Riski en az olan, çevreye en az olanı tercih edilmelidir. Ne olur oldu bittiye getirilmeden bu projeler hayata geçirilmemelidir." diye konuştu.
CİHAN