AB'ye Gazze çağrısı: 'İsrail ile ilişkilerini askıya almalı'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Nisan 10 2024
Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü, Avrupa Birliği'nin Gazze Şeridi'nde soykırım boyutuna ulaşan savaş suçlarına karşı caydırıcı olmak için İsrail ile ticari ve kurumsal ilişkilerini askıya alması gerektiğini söyledi.
Euronews'te yer alan habere göre Kısa süre önce Gazze'de soykırım suçu eşiğinin aşıldığı sonucuna varan Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Euronews'e verdiği demeçte Avrupa Birliği'nin İsrail'le imzaladığı ortaklık anlaşmasını askıya alma "yükümlülüğü" olduğunu söyledi.

Albanese, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla anlaşmanın insan haklarına ilişkin hükümlerini ihlal ettiğine vurgu yaptı.

"İsrail her zamanki gibi ticaret yapmaya devam etmek için siyasi, mali ve ekonomik araçlara sahip. Davranışlarını değiştirmesi için hiçbir yaptırım yok." şeklinde konuşan Filistin Özel Raportörü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa İsrail'in başlıca ticaret ortağı ve İsrail'in toplam ticaretinin yüzde 30'unu oluşturuyor. Dolayısıyla büyük bir güce sahip ve bu gücü kullanmalı. Nihayetinde bu bir seçenek değil, bir zorunluluk çünkü ortaklık anlaşmasının 2. Maddesi insan hakları ihlalleri durumunda anlaşmanın askıya alınmasını öngörüyor."

İrlanda ve İspanya liderlerinin Avrupa Komisyonu'nu AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nı askıya almaya çağıran son girişimi, bloğun İsrail ile dayanışması yanlısı diğer üyeleri tarafından dirençle karşılandı.

Anlaşmanın askıya alınması için AB'ye üye ülkelerin tamamının oy birliği gerekiyor. Ancak blok liderleri, İsrail ve Gazze'ye ilişkin ortak bir tutum oluşturmada sorun yaşadı.

'Siyasilerle ateşkes isteyen toplum arasında kopukluk var'

Albanese, AB'nin İsrail'den hesap sormak için elindeki tedbirleri kullanma konusundaki isteksizliğinin İsrail'i cezasız bıraktığını ve Avrupa'nın siyasi liderleri ile Gazze için ısrarla ateşkes çağrısında bulunan Avrupa toplumu arasındaki "kopukluğu" gözler önüne serdiğini ifade etti.

BM Raportörü ayrıca, AB liderlerinin İsrail'e karşı diplomatik olarak tanınmasının iptali ve hükümet yetkililerine yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere, daha somut karşı tedbirler alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ticari ilişkilerin resmi o

Bu haberler de ilginizi çekebilir