ABD’de yaşayan Türkler, özellikle son aylarda Türkiye’deki akraba ve tanıdıklarının kendilerine ulaşıp Amerika’ya yerleşmenin yollarını aradıklarını belirtiyorlar.
Amerika’da yaşayan Türkler’in, yaşanan talep patlamasıyla ilgili iddialarını araştıran Amerika’nın Sesi, konuyla ilgili uzmanlara “Türkiye’den ABD’ye yeni bir göç dalgası mı başlıyor?” sorusunu yöneltti.
Avukat Nurhayat Kınay, New Jersey eyaletinde Türkiye’den Amerika’ya yerleşenlere ve bölgede yaşayan yerleşik Türk nüfusa göçmenlik hukuku danışmanlığı yapıyor.
İstanbul Barosu’na 40 yılı aşkın bir süredir verdiği hizmet nedeniyle geçtiğimiz ay onur ödülü alan Kınay, kurduğu, “Amerika Muhtarlığı” adlı internet sitesi ve sosyal medya aracılığıyla da Türkiye’den Amerika’ya yerleşmek isteyen kişilere yardımcı oluyor.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kınay, son 7-8 ayda Amerika’ya yerleşmek isteyen Türkler’in sayısında patlama yaşandığını söyledi. Kınay, “Özellikle Facebook sayfamıza bu günlerde, ‘Amerika’ya nasıl yerleşebiliriz?’, ’Nasıl gelebiliriz?’ ,’Vize aldıktan sonra zorluklarımız nelerdir?’ gibi sorulan sorularda korkunç bir artış oldu,” dedi.
Kınay: “Ülkemdeki insanların tedirgin yaşaması beni üzüyor”
Türkiye’den Amerika’ya artan yerleşme isteğinde yaşanan patlamanın kendisini üzdüğünü ifade eden Kınay, “Dolayısıyla bu da beni çok üzmeye başladı. Benim ülkemdeki insanların böylesine tedirgin yaşamaları her vatandaş gibi beni de üzüyor. İnsanların bu durumlarını çözebilmek için yoğun bir çaba başlattık. Onların burada çalışma izinleri, burada nasıl kalabilecekleri, çocuklarının okula yazdırılması gibi konular nasıl olabilir, bunlar üzerinde çalışmalar yapıyorum,” dedi.
“Ünlü sanatçılar bile buraya gelmek istiyor”
Türkiye’den çok sayıda Amerika’ya yerleşme talebiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Kınay, “Türkiye’de maddi durumu çok iyi olan şarkıcılar, sanatçılar bile buraya gelmek istiyorlar. Sadece çocuklarını o korku ortamında yetiştirmek istemediklerinden. Vatandaşlar burada nasıl bir yol izleyeceklerini, ‘Türklere yönelik mi iş yapmamız gerekir? Yoksa araba yıkama yeri mi açalım?’ gibi sorular soruyorlar. Parası olan Türkler EB-5 vizesi var, ona ilgi gösteriyorlar. Amerikan hükümetinin kurduğu projelere ortak olup bu ülkeye gelmek istiyorlar ve onun araştırmasını yapmamı istiyorlar. Maddi durumu çok iyi olmayanlar da E1 – E2 vizesi alarak yatırım yapmak için gelmeye çalışıyorlar. Bunları da oradaki evlerini satarak yapacaklar,” dedi.
Akbulut: “Bir an önce gelmek istiyorlar”
Yaklaşık 35 yıldır New York Barosu’na kayıtlı olarak göçmenlik ve ticaret avukatlığı yapan Cahit Akbulut ise, Türkiye’den Amerika’ya yerleşmek isteyenlerin sayısındaki patlamayı şöyle anlatıyor: “Son bir kaç aydan beri inanılmaz derecede Amerika’ya gelmeye yönelik talepler bize ulaşmakta. Bu talepleri, e-mail yoluyla, telefonla ve Amerika’daki yakınları yoluyla bize ulaştırıyorlar. Bunlar genellikle ‘Nasıl Amerika’ya gelebiliriz? ve ticari yatırımlar şeklinde bize yansıyor. Her zaman Amerika’da son zamandaki talepler ‘Bir an evvel gelmek istiyoruz’ şeklinde. Maddi durumu iyi olanlar yatırım yaparak 500 bin dolar karşılığında eşleri ve çocukları da dahil olmak üzere ‘Green Card’ alabiliyorlar. Maddi durumu iyi olanlardan bu tür talepler gelmekte. Bunun yanı sıra küçük miktarlarda yüz bin, yüz elli bin dolar civarında yatırımla geçici E- 2 vizesi alma durumu söz konusu, o tür başvurular da geliyor.”
“Türkiye’ye kesin dönüş yapanlar geri gelmek istiyor”
Akbulut, Amerika’da bir süre yaşadıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapan Türkler’in de yeniden geri dönmenin yollarını aradıklarını belirterek, “En ilginci beş sene, on sene evvel Amerikan vatandaşı olmuş, Türkiye’de yaşamayı tercih etmiş ve dönmüş olan kişiler orada evlenip çocuk sahibi olmuşlar. Bunların tekrar Amerika’ya dönmeye yönelik arzularını görüyorum ve bunlar bir hayli kişi. Amerika’da doğum yapmış ve çocukları Amerikan vatandaşı olan kişilerin de çocukları üzerinden ‘Amerika’ya nasıl gelebiliriz’ şeklinde taleplerini görüyoruz. Ama son bir kaç aydan beri şu ana kadar görmediğim bir yoğunlukta talep söz konusu. İnsanların bulundukları ortamdan rahatsız olduklarına inanıyorum. Hatta baktığınızda çoğu kişinin maddi durumlarının gayet iyi olduğunu ve para kazandıklarını görüyorum. Hepsinin (kaygısı) çocuklarının Türkiye’de yaşamaması ve eğitim görmemeleri üzerine. O parayı burada muhtemelen kazanamayacaklar ama Türkiye’de para kazanmalarına rağmen rahat ve huzur içinde olmadıklarını çocukları için aydınlık günler görmediklerini ve o yüzden Amerika’yı tercih ettiklerini ifade ediyorlar” dedi.
New York’ta göçmenlik konusunda hizmet veren bir hukuk bürosunda çalışan Avukat Hasret Şenyurt, Türkiye’den yeni bir göç dalgasının başladığını vurgulayarak, özellikle Amerika’ya yerleşmek isteyen Türkler’in çocuklarının Türkiye’de aldığı eğitimden endişe duyduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Özellikle son zamanlarda terör olaylarının artmasından dolayı insanlardaki tedirginlik arttı. Bu yüzden gün içinde pek çok telefon alıyoruz. İnsanlar Amerika, Kanada veya diğer ülkelere bir göç yoluna girdiler. Amerika için de çok fazla yatırımcı vizesiyle alakalı ve Green Card ile ilgili pek çok soru alıyoruz. İnsanlar kısaca buraya gelmenin yollarını arıyorlar. Sadece terör olayları değil tabi. Çocuklarının aldığı eğitimden endişeleniyorlar. Ortaokulu, liseyi çocuklarına Amerika’da okutmak isteyen çok fazla kişi var.”
Koçak: “İstikrarsızlık işadamlarına endişe veriyor”
Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) Başkanı Ali Koçak ise Türkiye’den Amerika’ya yatırım yapmak isteyen Türkler’in sayısındaki patlamayı vurgulayarak, “Türkiye’nin etrafında çok büyük bir istikrarsızlık var. Türkiye’nin büyük ticari ilişki içerisinde olduğu Irak’ta yaşanan sıkıntılar Türkiye’deki işadamlarına zarar vermektedir. Aynı zamanda Suriye ve Rusya ile olan ilişkiler, oradaki istikrarsızlık haliyle iş adamlarına bir endişe veriyor. Bir işadamı yatırım yaptığı zaman uzun vadede istikrarlı bir ortam arayışında. Bölgedeki kararsızlık, istikrarsızlık. Rusya ile olan ilişkiler ticareti ve işadamlarını rahatsız ediyor. Dolayısıyla Amerika’ya gelmek istiyorlar. Türk işadamları son zamanlarda bu endişelerini dile getirip buraya yatırım yapmak istiyorlar. Irak’a mal satmış, Rusya’ya mal satmış dolayısıyla oradaki zayıflama ve istikrarsızlıktan buraya yönlenmek istiyor,” diyor.
VOA/Amerikanın Sesi - CAN KAMİLOĞLU