Plütonun 10 yıl önce ‘Cüce Gezegen” ilan edilmesiyle 8 gezegene düşen Güneş Sistemi yakında yeniden 9 gezegene ulaşabilir. Amerikalı iki astronom, Plüton’un ötesinde 9’uncu bir gezegenin bulunduğuna işaret eden güçlü bir kanıta ulaştıklarını bildirdi.
California Teknoloji Enstitüsü’nden Mike Brown ve Konstantin Batygin henüz bu gezegeni gözlemleyemediğini belirtiyor. Ancak Plüton’un ötesindeki Kupert kuşağı adı verilen göktaşlarının yörüngelerindeki sapmaların o bölgede bir gezegenin varlığına işaret ettiğini ileri sürdü.
9'uncu gezegen olarak adlandırılan yeni keşfedildiği tahmin edilen gezegenin görünüşü.
Brown ve Batygin’in tahminlerine göre Güneş Sistemi’nin 9’uncu gezegeni, Dünya’dan kütle olarak 10 kat daha büyük. Katı bir yüzeyi ve ince ama yoğun bir atmosferi olduğu tahmin edilen yeni gezegenin yüzeyinin buzla kaplı olma olasılığı yüksek. 9’uncu gezegenin yörüngesi de Güneş’e çok uzak olduğu için bir turunu 10 bin-20 bin yılda tamamlayabiliyor.
Yeni gezegenin keşfedilmesi ile ilgili araştırma on yıl önce Pütonun "cüce" gezegen sınıfına sokulmasıyla sonuçlanan keşifleriyle ün kazanan gök bilimci Mike Brown'un liderliğinde yürütülüyor.
DÜNYA'DAN 10 KAT DAHA BÜYÜK
Amerikalı astronotların 9'uncu gezegen iddiası kanıtlanırsa yeni Güneş Sisteni'nin gezegenleri Güneş'e yakınlığına göre şöyle sıralanacak. Rakamlar gezegenlerin kilometre cinsinden çapını belirtmektedir.
Haber Türk