Etkinlik New York'un ünlü Carnegie
Konser Salonunda, Weill Müzik Enstitüsü tarafından 2 yıldır yürütülmekte olan kültürel değişim programı "
Küresel Karşılaşmalar" kapsamında gerçekleşti.
Öğrencilerin
müzik aracılığıyla kaynaşmasını amaçlayan programda,
İstanbul ve New York'tan bir grup lise öğrencisi, eş zamanlı olarak iki
ülkenin müziklerini dinlediler ve birbirlerine çeşitli sorular sordular.
Carnegie Hall-Zankel müzik salonunda düzenlenen programa New York'lu öğrenciler ve ünlü Türk
klarnetçisi Selim Sesler ve New York Gypsy All-Stars, İstanbul'da
Boğaziçi Üniversitesi
Garanti Kültür Merkezinde düzenlenen programa ise Türk öğrenciler ve Amerikalı Caz Grubu Maurice Brown Effect katıldı. Öğrenciler video-konferans yoluyla birbirlerinin müziklerini dinleme ve birlikte eğlenme şansı buldular.
New York'tan 350, İstanbul'dan 300 olmak üzere toplam 650 öğrencinin 2 yıldır karşılıklı bir müzik deneyimi ve kültürel değişim etkinliğini paylaştıkları programı, İstanbul'da Jülide Ateş ile yardımcısı Misty Tolle sundu.
Konserde geleneksel Türk müziği ve caz müziğinden örnekler çalınırken doğaçlama, ritm ve melodik süslemelere vurgu yapılarak 2 müzik türünün ortak özelliklerine odaklanıldı.
Etkinlikte Amerikalı öğrencilerin hazırladıkları ve New York'taki günlük hayatlarından kesitler sunan bir
kısa film ile İstanbul'daki Türk öğrenciler tarafından hazırlanan İstanbul'u tanıtan bir film de gösterildi.
İstanbul'daki Türk öğrencilerin kendi müzik yeteneklerini sergiledikleri kısım ise Amerikalı öğrencilerden büyük alkış aldı. Etkinlikte Amerikalı öğrenciler ve Türk öğrenciler özellikle ABD Başkanı Barack Obama'nın
Türkiye ziyaretinden mutluluk duyduklarını belirttiler.
Programın sonunda New York'taki Amerikalı öğrenciler, kasap havası eşliğinde tempo tuttular ve dans ettiler.
-NEW YORK BAŞKONSOLOSU: "AMAÇ KAYNAŞTIRMA, TANITIM VE PAYLAŞIM"-
Programı izleyen New York Başkonsolosu Mehmet Samsar yaptığı açıklamada, kültürel değişim programının 2 yıldan beri sürdüğünü, Carnegie Hall, ABD
Dışişleri Bakanlığı, ABD İstanbul Konsolosluğu ve New York Başkonsolosluğunun programı desteklemek için
işbirliği yaptıklarını belirtti.
Söz konusu programın amacının iki ülkedeki okulları kaynaştırma ve kültürlerini birbirine tanıtma ve paylaşım olduğunu söyleyen Samsar, Carnegie Hall'un ABD Başkanı Obama'ya da bugünkü etkinliğe katılması için davet gönderdiğini, ancak Obama'nın yoğun programı nedeniyle İstanbul'da etkinliğe katılamadığını söyledi.
Programın son derece faydalı olduğunu ve 2 yıl içinde Türk sanatçılarının New York'ta, Amerikalı müzisyenlerin de Türkiye'de konserler verdiğini söyleyen Samsar, Türk ve
Amerikan müziğinin en iyi şekilde tanıtıldığını, ayrıca New York'taki okullarda Türkiye hakkında bilgi oluştuğunu, Amerikalı öğrencilerin İstanbul'u tanıdıklarını ve Türk öğrencilerle internet yoluyla yazıştıklarını anlattı.
Dostlukların
küçük yaşlarda başladığını belirten Samsar, bunun iki ülke arasında dostluk köprüleri oluşturmasını umduğunu ifade etti. Samsar, bugünkü etkinliğin son program olduğunu, ama talep gelirse kültürel değişim programına yine devam edebileceklerini kaydetti.
-MÜZİSYENLER, ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMENLER-
Klarnet sanatçısı Selim Sesler de, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türk müziğinin ABD'de çok sevildiğini, bu programa katılmaktan son derece mutlu olduğunu, daha önce
Aralık ayında da aynı program çerçevesinde İstanbul'da konser verdiklerini açıkladı.
Sesler, ABD'de konser vereceklerini, Türk müziğini tanıtmaya devam edeceklerini belirtti.
New York Gypsy All-Stars grubunun klarnet sanatçısı Makedon asıllı İs
mail Lumanovski de, A.A'ya
Türkçe yaptığı açıklamasında, programın son derece yararlı olduğunu ifade etti.
Özellikle Amerikalı Caz Grubu Maurice Brown Effect'le doğaçlama yapmaktan ve caz müziği ritmini Türk müziğine karıştırmaktan büyük keyif aldıklarını söyleyen Lumanovski, grup olarak New York'ta pek çok Amerikalı gruplarla birlikte çaldıklarını aktardı.
Weill Müzik Enstitüsü Müdürü Sarah Johnson da, yaptığı açıklamada, New York'ta liselerde dünya müziğinin öğrenilmesine önem verdiklerini ve İstanbul ve New Yorklu öğrencilerin 2 yıldır birbirlerinin müziğini tanıdıklarını anlattı. Johnson, ilerde yine Türkiye ile birlikte çalışmak istediklerini söyledi.
Amerikalı lise öğretmeni Maureen Kenney, A.A'ya verdiği bilgide, kendi okulu olan ''Repertory Company
Lisesinde'' 2 yıldan beri öğrencilerin Türk edebiyatı, şiirleri ve Sufi müzik okuduklarını, Türk sanatçılarının okullarına geldiklerini kaydetti.
Amerikalı öğrencilerin Türk öğrencilerle e-mail yoluyla
iletişim kurduklarını belirten Kenney, ABD Başkanı Obama'nın dediği gibi değişik kültürlere açılmanın ve onları anlamanın son derece önemli olduğunu vurguladı. New York'ta öğretmenlerin değişik kültürleri iyi tanıdıklarını, okullarda 100'ün üzerinde dilin konuşulabildiğini kaydeden Kenney, kendisinin de İstanbul'a gitmeyi çok istediğini dile getirdi.
Lise öğrencisi Lizbeth Rojas da, 2 yıldır süren programdan çok şey öğrendiğini, müzik yoluyla ABD'den uzak Türkiye'deki öğrencilerle iletişim kurmaktan büyük mutluluk duyduğunu, bu program yapılırken ABD Başkanı Obama'nın da Türkiye'yi ziyaret etmesinin de son derece güzel bir tesadüf olduğunu belirtti.
Rojas, giderek Türk müziğine alıştığını ve çok sevdiğini, Türk öğrencilerinin de İstanbul'da Amerikalı müzisyenleri severek dinlemelerini görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Konsere New York'un Manhattan, Bronx, Brooklyn ve Queens semtlerinden toplam 9 okul katılırken, İstanbul'dan ise İstanbul
Atatürk Anadolu Lisesi,
Kadıköy Anadolu Lisesi, Şehremini Anadolu Lisesi, Terakki Vakfı
Okullarının öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.
Etkinlik geçen yıl 16 Aralık'ta yine Carnegie Hall'de düzenlenmiş ve o zamanki konsere New York'ta Maurice Brown Effect, İstanbul'da ise Selim Sesler yer almıştı.