'ABD ve İsrail, Aydın sarılop incirine rakip türler için çalışıyor'


Dünyada kuru incir üretiminde ilk sırada yer alan Aydın'da, bunun üretim ve pazarlamasındaki yerel zorlukların yanında şimdi de rakipler çıkmaya başladı. İsrail ve ABD'nin, sadece Aydın yöresinde yetişen ve hiçbir incirin kalitesine ulaşamadığı sarılop cinsinin yerine geçebilecek cinsler için çalışma başlattığı belirtildi.

Dünya kuru incir rekoltesinin yüzde 70'ini üreten Aydın yöresinde tercih edilen sarılop, en çok tercih edilen cins. Sarılopla rekabet için bazı ülkelerde mutasyon ve melezleme çalışmaları yapıldığını belirten Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü İncir Islah Genetik Bölümü'nden ziraat yüksek mühendisi Mesut Özen, Türkiye'nin deliderliğini sürdürebilmesi için araştırma yapması gerektiğini söyledi. Sarılop incirin Aydın yöresi iklimine has bir ürün olduğunu ancak İsrail ve ABD'nin buna rakip cinsler için çalışma yaptığını ifade eden Özen, "Aydın yöresinde, Büyük ve Küçük Menderes vadilerinin bulunduğu bölge, sarılop incir için ideal bölge. Dünyada incir için böyle uygun başka bir bölge yok ama bu demek değildir ki biz devamlı bu üstünlüğümüzü sürdürebileceğiz. Tabii ki diğer ülkeler de bize rakip olmak üzere daha değişik incir çeşitleri veya kurutmaya alternatif incir çeşitleri bulmak için çalışıyorlar. ABD ve İsrail'de, melezleme ve mutasyon çalışmaları var. Bu çalışmalardan elde ettikleri incir çeşitlerini piyasaya sunmuş durumdalar. Bu da karşımıza ileride çıkabilecek daha üstün bir incir çeşidiyle bizim sarılopa, Bursa siyahına rakip olma ihtimallerini açıkça gösteriyor ama bu ne zaman gerçekleşir bilemiyoruz. O nedenle incirde dünya liderliğinin sürdürebilmesi için de çalışmalar yapılıyor. Yoksa bir gün o liderlikten sizi düşürürler, başkaları liderliğe geçer. Bunun kavunda karpuzda, domateste örneklerini çok yaşadık. Biz yurtdışından tohumların çoğunu alıyoruz." dedi.

Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda konuşan ziraat yüksek mühendisi Özeh, kurum olarak incirdeki sıkıntıları gidermek için çalıştıklarını söyledi: "İncirin çok sorunu var. Dikimi, fidan seçimi, budanması, yetiştirilmesi, ilekleme, hasat edilmesi, depolanması ve ihracatında sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlara rağmen Türkiye, ürettiği sarılop incirle kuru incir ihracatında dünya lideri. Yılda 200 milyon dolar gelir elde ediliyor. Taze incirde de son yıllarda atak içerisindeyiz; 15 bin ton yaş, daha çok Bursa siyahı olmak üzere incir ihraç edildi, bundan da 40 milyon dolar gelir elde edildi. İncir, Aydın için önemli bir bürün. Bu ürünün daha iyi değerlendirilmesi önemli. Biz incirin sorunlarını araştıran bir kurumuz. Bize çiftçilerden, üreticilerden, incir işleme tesislerinden getirdikleri sorunları araştırıp çözüm bulmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber 'ABD ve İsrail, Aydın sarılop incirine rakip türler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER