Eski senatörler Graham ve Talent,
Washington Post'ta "Domuz Gribinden
Acil Ders" başlıklı yazı kaleme aldı.
ABD'nin acil hastalık durumlarına
cevap vermeye yönelik teknoloji ve sistemlerini geliştirmeyi
ihmal ettiği belirtilen yazıda, bunun en iyi örneğinin
domuz gribinde görüldüğü ifade edildi.
Grip aşısı üretmede
tavuk yumurtasına dayanan 60 yıllık "güvenli, ama yavaş" yönteme "bel bağlanıldığı" ve bu nedenle aşı yetersizliği, kliniklerde uzun kuyruklar oluşması gibi sorunların yaşandığı anımsatılan yazıda, hastalık
izleme sisteminin de gribin şiddeti, bulaşma oranı ve toplumdaki yaygınlığı gibi konularda faydalı bilgi vermediği savunuldu.
Ayrıca, domuz gribi vakalarının teşhisinde "yavaş ve modası geçmiş" yöntemlere bağlı kalındığı belirtilen yazıda, "Eğer hızlı
testler mümkün olsaydı, hastalar daha çabuk
tedavi görebilirdi" ifadesi kullanıldı.
-"HALK GRİPLE BAŞ ETMEYE HAZIRLANMADI"-
Yazıda, ABD'de hala kaç kişinin domuz gribine yakalandığının bilinmediği hatırlatılarak, "Eğer bu
ülke,
modern sisteme sahip olsaydı, okulların kapatılması, enfeksiyonun kontrolü ve virüs öldürücü ilaç kullanımında daha iyi kararlar alabilirdik.
Sağlık çalışanları ve sağlık kurumlarının durmadan çalışmasına rağmen, ABD'nin H1N1 deneyimi,
halkın grip salgınıyla baş etmeye hazırlıklı olmadığını gösterdi" denildi.
"Gerçek kötü haber ise Ebola virüsü gibi
doğal veya insan ürünü diğer bir biyolojik olaya karşılık vermeye, grip salgınına karşılık vermeye hazır olmaktan çok daha uzağız" ifadesi kullanılan yazıda şunlar kaydedildi:
"ABD, H1N1'i geçen yıl, 6 ile 9 ay arasında tanımlamayabildi, aşı üretti ve yetersiz olmasına rağmen dağıtımına başladı. Bu kadar hızlı karşılık verebileceği başka bir hastalık yok. Diğer yeni hastalıklar için karşılık verme süresi, 6-9 yıl arasında olacak gibi.
2008'deki
komisyon raporumuza göre, teröristlerin 2013 yılına kadar dünyanın bir yerinde kitle
imha silahı kullanarak başarılı olabilmeleri ihtimal dahilinde ve bu silah da büyük ihtimalle biyolojik silah olacak.
Teröristlerin kullanabileceği patojenleri tahmin edebiliriz, ama eğer stoklara, tıbbi karşı tedbirlere ve etkilenecek bölgelere dağıtım için önceden test edilmiş planlara sahip olmazsak, bu bilgi anlamsız kalacak. Teröristler, biyolojik silah kullanmadan önce uyarı için bize 6 ay vermeyecekler.
H1N1 salgını yatışacak ve unutulacak, ama hem doğa hem insan ürünü
tehlike büyüyecek. H1N1, yakalananların yüzde 70'ini öldüren H5N1 formunda insandan insana da geçebilirdi. Büyük bir şehre, milyonlarca insanı öldürebilecek
şarbon veya Ebola saldırısı olabilirdi.
Uyarılarımızı veya önerilerimizi daha basit nasıl tekrar edeceğimizi bilmiyoruz. Komisyonumuzun yargısında, bu gibi bir olay mümkün olmanın ötesinde muhtemel olarak görünüyor. Böylesi bir olay, hükümetimizin izleme, teşhis, tıbbi karşı tedbirlerin stoku ve etkin dağıtım ağları zincirini geliştirmesine bağlı olarak birkaç veya yüz binlerce insanın ölümüne neden olabilir."
ABD'nin konuyla ilgili "gözden geçirmelerini" hızlı yapması gerektiği ifade edilen yazıda, bilimin yeni hastalıklara karşı önlemleri geliştirecek araçlara sahip olduğu, ancak bu çabaların yalnızca özel
sektör desteğiyle sınırlı kaldığı ve hükümetin bunlara gereken önceliği vermediği belirtildi.
AA