ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın 2006-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediğinin ortaya çıkması sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Savunma Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.
Hollande, bakanlar ve ordudaki üst düzey komutanlarla toplantı halindeyken Elysee Sarayı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Fransa güvenliğini ve çıkarlarını tehdit eden hiçbir faaliyete müsamaha göstermeyecektir" denildi.
ABD BÜYÜKELÇİSİ İZAHAT VERECEK
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, ABD'nin Paris Büyükelçisi'ni NSA'nin dinleme olayının ortaya çıkması sonrası Dışişleri'ne çağırdı. Fabius'ın WikiLeaks belgeleriyle ilgili ABD Büyükelçisi'nden izahat isteyeceği belirtildi.
WikiLeaks'in yayınladığı belgere göre Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA, 3 cumhurbaşkanını 2006-2012 yılları arasında elektronik takibe aldı.
Sadece Fransa cumhurbaşkanları değil, Elysee Sarayı'nda görevli çok sayıda bakan, bürokrat ve diplomat da dinlendi.
WikiLeaks'in yayınladığı belgeler, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu ay başında telefon dinlemeyi kısıtlayan bir yasaya imza atmasının hemen ardından ortaya çıktı.
20 Mayıs 2012 tarihli bir belgede Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının olası sonuçları hakkında Fransa'da ve Alman muhalefetiyle yürüttüğü gizli görüşmeler aktarılıyor.
SARKOZY DE DİNLENDİ
2011 yılına ait bir diğer belge ise eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerini ABD'nin aracılığı olmaksızın yeniden başlatma ihtimalini görüştüğünü gösteriyor.
NSA SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA
Gelişmelerin ardından NSA sözcüsü Ned Price'dan da bir açıklama geldi. "Suçlamalar üzerine yorum yapmıyoruz" diyen Price, NSA'nın genel politikasının ulusal güvenlik meseleleri söz konusu olmadıkça uluslararası alanda dinleme yapılmasına izin vermediğini söyledi. NSA sözcüsü Ned Price, "Cumhurbaşkanı Hollande'ın iletişimini hedef almıyoruz, almayacağız" dedi.