Malatya Ticaret ve
Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç,
Abant Platformu'ndan çıkan sonuçların
bölgenin gelişmesi ve bölgede yaşanan sorunların çözümü adına önemli olduğunu söyledi.
Erkoç, bölge halkının
refah ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi durumunda
ülke insanının birbiri ile sorun yaşamasının mümkün olmadığını kaydetti.
Hasan Hüseyin Erkoç, "Abant Platformu'ndan çıkan sonuçlar
ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü tabi şiddete dönüşmediği sürece. Olması gereken şeyler bunlar. Zaten anayasal birer haktır. İnsanlar düşüncelerini açık açık ifade edebilmelidir. Ama bu düşünc
e devletin mevcut nizamını yıkmaya yönelik olmamalıdır. Devlet burada bir açılımla kendi vatandaşlarını kucaklayarak bunları yerine getirdiği anda bu sorunlar kendiliğinden çözülecektir." dedi.
Platformdan çıkan sonuçlardan birinin de
ekonomik özgürlük olduğuna işaret eden Erkoç, "Devletin GAP
eylem planını açıklaması bölgenin geleceği açısından çok önem arz ediyor. Ülkenin ekonomik kalkınmasına ciddi katkı sağlayacak bir eylem planı. Ciddi manada işsizliğin önüne geçilecek. Düne kadar mayınlı olan bölgelerin temizlenip organik tarıma açılması önemli." şeklinde konuştu.
Malatya
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali
Evren, Abant Platformu'nun öncelikle böyle bir konuyu ele almasının önemine işaret etti.
Evren, platformun ortaya koyduğu tespitlerin son derece isabetli olduğunu ve uygulanması halinde bölgede yaşanan sorunların önemli oranda çözüme kavuşacağını kaydetti.
Ali Evren, "Çok verimli bir toplantı olmuş. Doğu ve Günay
doğu için yapılması gerekenler açıkça ortaya konulmuş. Hükümetimiz de bu tespitler doğrultusunda bir program yaparsa güzel gelişmeler olacaktır.
PKK terör örgütü ortadan kalkacaktır." dedi.
Evren, platformun bu toplantıların devamını doğu ve güneydoğu bölgesindeki illerde de tekrarlamasını ve bölge halkının görüşlerini de almalarını istedi.
Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Turan Canpolat, Abant toplantısı sonuç bildirgesinde kamuoyuna açıklanan hususların dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Canpolat, "Bunu dikkate alacak kurumlarda devletin bu konuda çalışma yapan kurumlarıdır. Bizim bugüne kadar terörle yapılan mücadelede çok ciddi yanlışlarımız oldu. Bir defa konuya hissi yaklaştık, akli selim davranmadık. En büyük yanlışlarımızdan bir tanesi de
ana dil konusunda oldu. TRT kanunda bir değişiklik yapılarak artık TRT'nin farklı dillerde ve lehçelerde yayın yapması da sağlandı. Böylece
terör örgütünün elinden çok ciddi bir kozu alınmış oldu. Çünkü yıllardan beri siz kendi doğrularınızı bölge halkına anlatamıyordunuz. Bölge halkına anlatacak bir diliniz yoktu. Bu koz devletin eline geçmiş oldu. Bölge halkı ile
diyalog kurulmalı. Kesinlikle askeri çözümler bir yana bırakılmalı, politik, siyasi ve ekonomik çözümler yoluna başvurulmalı. Ben bunlardan dolayı abant toplantısını çok kayda değer buluyorum." şeklinde konuştu.