AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, 2015 yılında yaklaşık 1 milyon mültecinin kendi topraklarında savaş ve terörden kaçarak AB'ye iltica başvurusunda bulunduğunu söyledi.
Mülteci akınının Avrupa ve AB için insani olduğu kadar da bir siyasi kriz olduğunu kaydeden Külünk, "Resmi rakamlara göre 2015 yılında Avrupa Birliği'ne ulaşmaya çalışırken Akdeniz'de ölen mülteci sayısı 3 binin üzerindedir. Gerçek rakamların ise bunun çok üzerinde olduğu tahmin etmek zor değildir. Avrupa'ya ulaşmayı başaran mültecilerin yaşam koşulları en hafif tabiri ile iyileşmeye muhtaçtır en hafif tabiriyle iyileştirilmeye muhtaçtır." dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. 'Mülteci Akınının Avrupa Üzerindeki Siyasi Etkileri' başlıklı rapor çalışması ile ilgili bilgi vermek istediğini belirten Külünk, "Mülteci krizi Avrupa Birliği'ni birleştirmekten çok bölmekte olduğunu görüyoruz. Hatta öyle bir noktaya gelmiş durumdaki Slovakya Avrupa Birliği'nin içerisinde görülmeye alışık olmamış bir şekilde Avrupa Birliği'nin özellikle sınır güvenliğini ilgilendiren bir konuda bir sınır güvenliği yapısı kurma teklifine kota kararına kibarca rest çekerek bu kararı tanımayacağını ifade etmekte." diye konuştu.
2015 yılında yaklaşık 1 milyon mültecinin kendi topraklarından kaçarak savaş ve terörden AB'ye iltica başvurusunda bulunduğunu vurgulayan Külünk, şu ifadeleri kullandı: "Bunu 500 milyon nüfuslu Avrupa Birliği nüfus yapısı içinde konuşuyoruz. Avrupa Birliği tarihinde eşi görülmemiş bu krizin mağdurları kuşkusuz mültecilerin kendisidir. Mülteci akımının Avrupa üzerinde siyasi etkileri de azımsanmayacak derecede güçlü hale gelmiştir. Bu etkileri 3 başlıkta toplayabiliriz. Birincisi üye ülkeler üzerindeki etkileri, üye ülkelerin kendi arasındaki ilişkilere etkileri ve AB üzerindeki etkileri. Özetle mülteci akını üye ülkelerde göçmen ve AB karşıtı popülist partilere olan halk desteğinin artmasına neden olmuş en son Fransa'daki seçimlerde birinci turda Le Pen partisinin geldiği nokta ikinci turda Fransa'daki sağduyunun bunu fark edip kendi içindeki konuya dair yaklaşımının pozitif sonuçlarına rağmen Avrupa'nın tüm ülkelerinde aşırı sağcıların çok ciddi bir şekilde yükselişte olduğunu ve mülteci meselesi üzerinden çok ciddi tartışmaların olduğunu görüyoruz. Mülteci akını Avrupa ve AB için insani olduğu kadar da bir siyasi krizdir. Resmi rakamlara göre 2015 yılında Avrupa Birliği'ne ulaşmaya çalışırken Akdeniz'de ölen mülteci sayısı 3 binin üzerindedir. Gerçek rakamların ise bunun çok üzerinde olduğu tahmin etmek zor değildir. Avrupa'ya ulaşmayı başaran mültecilerin yaşam koşulları en hafif tabiri ile iyileşmeye muhtaçtır en hafif tabiriyle iyileştirilmeye muhtaçtır." CİHAN