AB yapımı kimyasalların, makinelerin, araçların, yiyecek ve içeceklerin dünya çapındaki satışları, yükseliş eğiliminin arkasındaki ana etkenler oldu.
Bunların satışları Ukrayna'daki savaş nedeniyle artan fiyatlar nedeniyle olağanüstü derecede yüksek kalan gaz ve petrol gibi enerji ürünlerinin alımlarını dengelemeyi başardı.
AB, üye devletlerin mali krizden çıkış yolu olarak ihracata yöneldiği 2010'ların çoğunda blok tutarlı giden bir fazlalık gördü. Ancak bu yönelim enerji krizinin başlamasıyla aniden sona erdi.
AB, yabancı fosil yakıt üreticilerine oldukça bağımlı olması nedeniyle küresel piyasalardaki güçlü fiyat dalgalanmalarından etkileniyor. 2021 ortasından bu yana birlik, enerji arzını güvence altına almak, ekonomiyi çalışır durumda tutmak ve elektrik kesintilerinden kaçınmak adına ağır bir fatura ödemek zorunda kaldı.
Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, AB geçen yıl yalnızca gaz alımına 400 milyar euroya yakın para ödedi.
Tüketim çılgınlığı
27 üye ülkenin ticaret açığı 2022'nin üçüncü çeyreğinde 155 milyar euroya ulaştı ki bu, tarihteki en yüksek seviye olarak kayda geçti. Fakat enerji piyasalarındaki volatilite ve spekülasyonlar azaldıkça durum istikrar kazanmaya başladı.
Enerji ithalatındaki düşüş sayesinde
Bu yılın ikinci çeyreğinde bu şekilde ilk ticari fazla elde edilmiş oldu.
'Ticaret fazlası' ne anlama geliyor?
Bu rakamlar bazen bir ekonominin sağlığını tanımlamak için kullanılır ancak bazı uzmanlar bunların aşırı basit göstergeler olduğunu ve büyüme, istihdam veya üretkenlik gibi diğer faktörlerin mutlaka hesaba katması gerektiğini belirtiyor.
Örneğin dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, 1970'li yıllardan bu yana kesintisiz olarak ticaret açığı veriyor.