Araştırma ayrıca dokuz AB üyesi ülkede ise popülist partiler ikinci ya da üçüncü sırada yarışı tamamlayacakları tahmin ediliyor.
Araştırmaya göre aşırı sağın yükselişi Hıristiyan demokratlar, muhafazakarlar ve radikal aşırı sağdan oluşan bir koalisyonun ilk kez Avrupa Parlamentosu’nda çoğunluğu elde etmesine ve AB politikasına yön vermesine olanak sağlayabilir.
'AB'nin çevre politikaları zarar görebilir'
Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi'nin Ukrayna'yı desteklemek gibi dış politika kararları alma kabiliyeti de, seçimlerden sonra aşarı sağın Avrupa Parlamentosu’nda iktidarı ele geçirmesinin ardından önemli ölçüde kan kaybedebilir.
Öngörülen aşırı sağcı yükseliş, AB’nin en büyük üye ülkesi olan Almanya'da aşırı sağ karşıtı protestolara kitlesel katılım olmasına rağmen gerçekleşiyor.
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif'in (AfD) önde gelen isimlerinin, yabancı kökenlilerin ülkeden kitlesel olarak sınır dışı edilmesini görüşmek üzere aşırı sağcılarla bir araya geldiği haberinin basına sızmasıyla birlikte Almanya’da son iki haftadır popülist partiye karşı geniş katılımlı gösteriler düzenleniyor.
ECFR raporunun ortak yazarlarından Dr. Kevin Cunningham Euronews'e yaptığı açıklamada aşırı sağa karşı düzenlenen bu tür karşı protestoların oylama üzerinde "minimal" bir etkisi olacağını söyledi.
Cunningham, "Karşı gösterilerin kendisi sadece konunun önemini ve insanların AfD'yi ne ölçüde destekleyip desteklemediğini artırıyor olabilir" dedi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola geçen hafta Euronews'e yaptığı açıklamada ana akım partilerin aşırı sağın yükselişini engelleyebileceğine inandığını belirtirken, raporun yazarları bu yeni bulguların merkez güçler için bir "uyandırma çağrısı" olması gerektiğini söylüyor.
Raporun yazarlarından Profesör Simon Hix, "Ana akım siyasi partiler uyanmalı ve seçmen taleplerini değerlendirmeli. Kampanyalarında iyimser olmak için geçerli nedenler sunmalı." dedi.
Merkez zemin kayboluyor, aşırı uçlar yükseliyor
Ancak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde merkez siyasi partilerin siyasi uçlardaki partilere karşı önemli ölçüde oy kaybetmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Avrupa Parlamentosu’nun aşırı sağcı grubu Kimlik ve Demokrasi'nin (ID), Fransa'da Marine Le Pen'in, Ulusal Birlik (Rassemblement National) ve Almanya'da AfD'ye artan desteğin yanı sıra Geert Wilder'in Özgürlük Partisi'nin kasım ayındaki Hollanda seçimlerinde elde ettiği zaferin de etkisiyle haziran ayındaki seçimlerde ilave 40 sandalye kazanarak üye sayısını 58’den 98’e çıkarması bekleniyor.
İspanya'dan Vox, İtalya'dan İtalya'nın Kardeşleri ve Polonya'dan Hukuk ve Adalet gibi partileri bünyesinde barındıran Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri’nin de ilave 18 sandalye kazanarak üye sayısını 67’den 85’e çıkartacakları tahmin ediliyor.
Siyasi yelpazenin diğer ucunda yer alan hem komünist hem de AB karşıtı grupları içeren Sol'un da yine seçim yarışında 6 sandalyelik artışla üye sayısını 38’ten 44’e çıkartacağı hesaplanıyor.