Almanya'nın Baden Württemberg Eyaleti Uyum Bakanlığı'nın 2011 yılında başlattığı İslam Yuvarlak Masa Toplantıları'nın sekizincisi Stuttgart'ta yapıldı. Toplantıda tek ve ortak bir muhatabın, İslam din dersleri, hapishane-hastanelerde manevi telkin gibi konuları da içeren muhtemel bir sözleşmenin (Staatsvertrags) önemli olduğu gündeme geldi. Eğitim Bakanlığı'ndan katılan temsilci de pilot projesi devam eden İslam din dersleri ile ilgili soruları cevaplandırdı.
Baden Württemberg Uyum Bakanlığı tarafından 2011 yılında başlatılan ve yılda iki defa düzenlenen İslam Yuvarlak Masa Toplantıları'nın sekizincisi Stuttgart'ta yapıldı. Eyalet Uyum Bakanı Bilkay Öney'in (SPD) ev sahipliği yaptığı toplantıda İslami kuruluşlar/cemaatler içi diyalog ve Müslümanların temsili ele alındı. 8. İslam Yuvarlak Masa Toplantısı'na Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek, Liberal İslami Birlik Başkanı Lamya Kaddor, Almanya Ahmediye Cemaati Başkanı Abdullah Uwe Wagishauser, Almanya Alevi Toplumu Eyalet Temsilcisi Dilek Ahmetas-Turan ve Almanya Bosna İslam Topluluğu'ndan Edin Atlagic konuşmacı olarak katıldı.
İslam içi diyalogun önemli olduğunu vurgulayan Öney, bunun sadece çoğulcu toplum açısından değil, bizzat İslam'ın heterojen yapısının gereği olduğuna işaret etti. İslam Yuvarlak Masa toplantılarıyla İslami kuruluşlara tartışmalı konuların açıkça konuşulabilmesi için bir platform sağlamak istediğini vurgulayan Bakan Öney, Müslümanlar açısından tek, ortak bir muhatabın tespiti konusunda yardımcı fikirlere olan ihtiyacı dile getirdi. Öney, İslami kuruluşların katılımı ile kurulabilecek bir heyetin de Müslümanlar adına resmi muhatap olabileceği alternatifi üzeride durdu.
Yaşanan son olayların geniş bir tartışmayı da başlattığına dikkat çeken ZMD Başkanı Aiman Mazyek ise "Aslında bu tartışma yeni değil, aksine çok gecikmiş bir tartışma. Artık at gözlüklerini çıkarıp, dinler arası diyalog sürecine adil ve dürüstçe girmeliyiz." dedi.
Mazyek, kürselleşmeye gözümüzü kapatamayacağımıza dikkat çekti ve "Aksine bunun Almanya'da Müslümanların yaşamına getireceği imkanlara bakmalıyız. Dünya bir değişim içinde. Terör Avrupa'nın da kapısına kadar dayanmış, hatta Paris'te görüldüğü gibi kısmen de girmiş durumda. Hayat çok hızlı akıyor ve bizim bu konuya çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden kültürler ve dinler arası diyaloga ihtiyacımız var. Zorluklarla yüzleşmek zorundayız. İslam ve İslamcılık arasında fark vardır. Her türlü radikal sistemlere ve şiddete karşı geniş bir cepheye ihtiyacımız var. Hangi din adına yapılırsa yapılsın terör ve şiddete karşı durmakta kararlıyız. Fakat bu konu sadece Müslümanlara has bir konu da değildir." dedi.
BW İslam Yuvarlak Masa toplantılarına aralarında DİTİB, VİKZ, Ahmediye Cemaatı, Almanya Alevi Toplumu, Almanya Bosna İslam Birliği'nin bulunduğu kuruluşlardan yaklaşık 40 temsilci katılıyor. CİHAN