Son bir yıl içinde Türk Lirası (TL) karşısında yüzde 30 değer kazanan dolar, dün 3.0689'u görerek tarihi rekorunu geliştirdi. Dolardaki bu artış yurtdışından borçlanan özel şirketleri de zor durumda bıraktı.
Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre özel sektörün yurtdışından sağladığı ve 1 yıl içinde gerçekleştirilecek anapara geri ödemelerinin tutarı ise 70 milyar dolar. Dolardaki her artış bu şirketlerin TL cinsinden borçlarının daha da artmasına sebep oluyor. Temmuz sonu itibariyle, özel sektörün yurtdışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 33.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Uzun vadeli borç 178 milyar dolar
Döviz kompozisyonuna bakıldığında özel sektörün yurtdışından sağladığı 33.1 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun yüzde 58.4'ünü dolar, yüzde 31.5'ini Euro, yüzde 9.7'sini Türk Lirası ve yüzde 0.4'ünü diğer döviz cinsleri oluşturdu. Temmuz sonu itibariyle, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu da 178.2 milyar dolar olarak açıklandı. Borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yılsonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 9.9 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 696 milyon dolar arttığı gözlendi.
Dolar/TL tahminini 3.65'e çıkardı
Goldman Sachs ekonomistleri dolar/TL kurunun 2016 yılı sonunda 3.65 seviyesine kadar yükseleceği tahmininde bulundu. Goldman Sachs'ın bir önceki tahmini ise 3.15 seviyesiydi. Goldman raporunda, “Türkiye piyasası, yoğunlaşan politik belirsizlik ve gelişen piyasalarda güvenin kötüleşmesi ile yılbaşından bu yana dolar bazında yüzde 36 geriledi. Ekonomistlerimiz Türkiye'nin makro değişkenlerinde düşüş beklentisini koruyor ve sürdürülebilir olmayan şekilde büyük dışsal dengesizlikler döviz kurunda ek düzeltmelerin geleceğine işaret ediyor” ifadeleri kullanıldı.