Mersin'in Mut ilçesinde geleneksel olarak '53. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali' törenle başladı.
Festival, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başladı. Ardından Mut Belediyesi Halkoyunları Topluluğunun gösterisi beğeni ile izlendi. Vatandaşlar, Mut ilçesinin kültürel figürlerini ortaya çıkaran folklor ekibin sık sık alkışlayarak destekledi. Festivale çevre il ve ilçe de çok sayıda davetli katıldı. Protokole ve vatandaşlara kayısı ikram edildi.
Festivalin açılış konuşması yapan Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, ilçede 1949 yılında ilk kayısı fidanını getiren Nail Türe'ye ve ilk bahçeyi kurarak kayısı yetiştiren Mehmet Canatan'a teşekkür etti. Mut'un 62 bin 500 insanın yaşadığı ve Göksu nehrinin kıyısında kurtulmuş olan bir Anadolu şehri olduğunu anlatan Başkan Yılmaz, "İlçemiz, Türkiye'nin turfanda kayısı üretiminde yüzde 70'ine sahiptir. İlçede 55 bin dekar alanda bir milyon kayısı fidanı bulunmakta. Dolayısı ile 4 bin üretici kayısı işi ile uğraşmakta. İlçe nüfusunun yüzde 95'inin doğrudan geliri ise tarıma dayalı. İlçemizin mikroklima özelliğine sahip olmasından dolayı, yetişen kayısının rengi aroması ve lezzeti diğerlerine göre daha bir anlam kazanıyor ve diğer kayısılardan kalitesi ile sevilen bir yapısı vardır. İlk turfanda kayısı 20 Nisan'da hasadına başlanır ve ülkemizde de en erken yetişen sofralık kayısı olma özelliğine sahiptir." diye konuştu. Üretilen kayısının yüzde 30 unun ihracata gittiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, "Üreticiler daha iyi gelir elde etmek için, bazı üreticiler ihracata giden kayısı cinsi üretimine başlamıştır. Çiftçilerimiz ihracata giden, Tirintina, Al kayısı, Bebeko, Aldeniz ve Matador cinsi kayısı üretimine doğru yönelmişlerdir." dedi.
Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz ise ilçenin ilerleyen yıllarda Mersin ve Türkiye'nin parlayan bir yıldızı olacağını belirterek, 53. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivaline katılanlara teşekkür ettiğini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Mersin ilçelerinin her birinin bir birine göre üstünlüğü bulunduğunu söyledi. Kocamaz, tarım politikasının yanlışlığına değinerek, çiftçi fedakârca ürettiklerinin karşılığını alamadığını ve tarım girdilerinin ise 50 kat artığını kaydetti.
Konuşmaların ardından bereket olsun diye dilek havuzuna kayısı döküldü.
KAYISI YEME YARIŞMASI YAPILDI
Konuşmaların ardından kayısı yeme yarışması yapıldı. 6 kişinin katıldığı yeme yarışmasını bir bayan kazandı. En hızlı kayısı yiyen kişiye yarım altın hediye edildi. Ayrıca en iyi kayısı üretimi yapan üreticilere ve belediye hizmetlerine destek veren firmalara Başkan Yılmaz plaket verdi.
Festivale, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, CHP Mersin milletvekili adayı eski Kültür Bakanı Durmuş Fikri Sağlar, AK Parti Mersin milletvekili adayı Zeynep Yılmaz ve protokol katıldı. CİHAN