Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) iklim değerlendirme verileri, 2014 yılında Türkiye'de 500 meteorolojik ekstrem olay yaşandığını gösterdi.
İklimsel olaylarda 27 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi de yaralandı.
Ekstrem iklim olayları olarak Türkiye'de geçen yıl en fazla fırtına–hortum, şiddetli yağış-sel, dolu, kuvvetli kar, yıldırım ve don olayları yaşandı. 2014 yılında ülkenin farklı yerlerinde yüzde 36 oranında fırtına-hortum olayı yaşandı ve 6 kişi öldü. Şiddetli yağış-sel yüzde 35 oranında yaşandı, 8 vatandaş hayatını kaybetti. Dolu olayı ise yüzde 15 oranında ölçüldü. Yüzde 5 de kuvvetli kar görüldü. Yıldırım olayı sadece yüzde 4 oranında görülmesine rağmen 11 kişi öldü, 28 kişi de yaralandı.
Ülkede geçen yıl yüzde 3 don olayı yaşandı. Nadiren olsa da 2 çığ ve 4 toprak kayması gerçekleşti. Bu olayda akraba ziyaretinden dönen 4 çocuk annesi bir kadın çığ altında kalarak hayatını kaybetti. 2 Mart 2014 günü Tokat'ta saatteki hızı 86 kilometre olan fırtına ağaçların dallarını kırdı, arabalara ve çatılara zarar verdi. Fırtınalarda Türkiye genelinde 6 kişi hayatını kaybetti.
YAĞIŞ VE SICAKLIK ORTALAMALARI
2014 yılı aylık ortalama toplam yağışları mart, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve aralık aylarında normallerinin üzerinde, diğer aylarda ise normallerinin altında gerçekleşti.
Genel olarak geçen yıl ortalama sıcaklıklar, Bitlis dışında tüm yurtta normallerin üzerinde oldu. 2014 yılı aylık ortalama sıcaklıkları ocak, şubat, mart, nisan, temmuz, ağustos ve aralık aylarında 1981–2010 normallerinin üzerinde, diğer aylarda ise normalleri civarında hissedildi. En düşük sıcaklık eksi 32.8°C ile şubat ayında Ardahan'da, en yüksek sıcaklık ise 46.1°C ile temmuz ayında Cizre'de kaydedildi.
KUM VE TOZ FIRTINASI
Ortadoğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenen Türkiye'ye toz taşınımı genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında yaşanıyor. Suriye ve Irak sınırına yakın yerleşimler başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu Bölgesi toz taşınımından en fazla etkilenen bölge konumunda. Ayrıca özellikle Akdeniz üzerinden taşınan sahra tozu, Türkiye'nin büyük bölümü üzerinde etkili oluyor.
19 Ağustos 2014 tarihinde Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Ortadoğu kaynaklı toz taşınımı en yüksek değerde ölçüldü. CİHAN