Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4,5 G kapsamında insanların iletişiminden makinaların iletişimine geçeceklerini belirterek, "Makinalar birbiri ile haberleşecek. Uzaktan işlerinizi daha hızlı takip edebileceksiniz. Burada 10 katı bir hız artışı var. 1 Nisan'da devreye girecek. Peyder pey kapsama alanı 6 yıl içerisinde ülkenin bütün alanında yaygınlaştırılmış olacak." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün özel bütçe, bütçe, kesinhesap, Sayıştay raporu görüşülmeye başlandı. Komisyon üyeleriyle tek tek tokalaşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bütçeye ilişkin bir sunum yaptı.
Kanal İstanbul projesiyle ilgili muhalefetin sorularıyla ilgili Yıldırım, "Güzergahla ilgili detaylı çalışmaları henüz tamamlamadık. Yer sabitlenmiş gibi mağduriyet olmasın diye böyle bir açıklama ihtiyacı doğdu." değerlendirmesinde bulundu.
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın "3. Havaalanı'ndaki gibi insanlar hücum etti." demesi üzerine Yıldırım, "Biraz öyle oldu evet. Mağduriyet sayılmaz. Burada bir rant oluşuyor, ranta koşuyor insanlar. Bunu yadırgamıyorum. Biz neticede Silivri'ye yapacağız demedik. Güzergah, büyükşehir işlediği için oraya insanlar ona yöneldi. Büyükşehirin programı ile bizimki aynı değildir." karşılığını verdi.
"İnternet güzel bir şey ama çok kullanılmaya başlayınca mahsurları da ortaya çıkıyor." diyen Bakan Yıldırım, "Siber tehditler, siber güvenlik de bugün elektronik ortamın en önemli tehdidi. Bu çalışmalar da bu kapsamda değerlendiriliyor." şeklinde konuştu.
4,5 G kapsamında insanların iletişiminden makinaların iletişimine geçeceklerini anlatan Yıldırım, "Makinalar birbiri ile haberleşecek. Uzaktan işlerinizi daha hızlı takip edebileceksiniz. Burada 10 katı bir hız artışı var. 1 Nisan'da devreye girecek. Peyder pey kapsama alanı 6 yıl içerisinde ülkenin bütün alanında yaygınlaştırılmış olacak." dedi. 5 G denemelerinin dünyada yapıldığını belirten Yıldırım, "Bizde de bir proje başlattık. 2012'de TÜBİTAK, Türk Telekom ve NETEAŞ, ASELSAN olarak yerli 5 G teknolojisinin Türkiye'ye kazandırılma çalışmaları da devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Siber güvenliğin ülke güvenliği kadar önemli bir konu olduğunun altını çizen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Elektirk alt yapımız, su alt yapımız, finans alt yapımız, son derece basit, gerekli güvenlik önemlerinin USOM'ler oluşturuldu. Kasten saldırılar yapıyoruz. Köleleştirilmiş 2 milyon bilgisayar var, burada siber güvenlik organizasyonunu görmekteyiz. Çin, Rusya, Amerika arasında var. Hem saldırılara karşılık vermek hem de güvenlik tedbirlerini saldırı olmadan almak için bütün kurumların farkındalığının olması için someler oluşturuldu. Siber Güvenlik komutanlıkları kuruldu. Türkiye'de de kuruldu. Dünyanın en büyük tehdidi siber tehdit olarak gözüküyor."
Öte yandan komisyonda CumhurbaşkanlığıSarayı'nın maliyeti de tartışma konusu oldu. Bütçe görüşmeleri öncesi söz alan muhalefet milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyeti, Saray'a alınan uçakta dahil olmak üzere çeşitli konularla ilgili Maliye Bakanı ve diğer bakanlara 100'e yakın soru sorduklarını ancak bir türlü cevap alamadıklarını ifade etti.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise "Saray ve uçak madem halkın parasıyla alındı ve yapıldı. O zaman maliyetini açıklayın." deyince Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Cumhurbaşkanlığı hizmet binasının maliyetine yönelik soruların Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görüşmelerinde de gündeme geldiğini hatırlattı. Bilgiç, "Zannediyorum Maliye Bakanlığı soruların cevaplarını mutlak suretle yazılı olarak bize gönderecektir." diye konuştu. Bilgiç, bütçe görüşmeleri arasında Maliye Bakanı'yla görüşüp soruların cevaplarının gönderilmesini talep edeceğini de açıkladı.
CİHAN