İstanbul'a yapılacak üçüncü köprü ile ilgili çalışmalar sürüyor. 59 çelik tabliyeden 42'sinin montaj ve kaynak işlemi tamamlandı. Asya ve Avrupa yakasının birleşmesine 391 metre kaldı.
3. köprü projesinde çelik tabliye montaj işlemlerinde ilk aşama bitirildi. En ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 42'sinin montaj ve kaynak işlemleri sona erdi. Avrupa ve Asya kıtasının buluşması için 391 metre kaldı. Çelik tabliye montaj ve kaynak işlemlerine "Lifting Gantry" adı verilen yeni dev vincin kurulum işlemlerinin bitmesi sonrası yeniden başlanacak.
Tabliye sorumlusu, normalde ortalama 9 günlük sürede bir, her iki yakaya birer adet çelik tabliye konulduğunu hatırlatarak, "Mart ayının sonunda başlayan çelik tabliye montaj işlemlerinde yeni bir aşamaya geçildi. Avrupa ve Asya yakasında D00 numaralı geçiş segmenti dahil Avrupa ve Asya yakalarında 21'er çelik tabliye konuldu. Son çelik tabliyenin yerine koyması ile birlikte iki kıta arası mesafe 391 metreye düştü. Çelik tabliye montaj işleminde daha önce "Derrick Crane" adı verilen vinçler kullanılıyordu. Şimdi ise, Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlayacak. Bu vinçle birlikte köprünün tabliyelerin tamamının önümüzdeki aylar içerisinde 3. Boğaz Köprüsü üzerine yerleştirileceğini göreceğiz." ifadelerini kullandı.
59 adet çelik tabliyenin yapımı için ise toplam üç fabrika sahasında gece-gündüz 1500 kişi çalışıyor. Güney Kore'den gelen çelik saçlar, İzmit Gebze'deki imalathanede panel üretimine hazır hale getiriliyor, ardından İstanbul Tuzla'daki fabrikada panel üretimine geçiliyor. Panellerin üretimi sonrası, çelik tabliyelerin oluşturulması için Yalova Altınova'ya sevk ediliyor.
CİHAN