Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Van ve Hakkari'de yaptığı incelemeler sonrası hazırladığı raporda dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı. Bölgede ekonomi böyle giderse bir zaman sonra başta gıda olmak üzere birçok sıkıntının başlayabileceğinin ifade edildiği rapor göre, bölge halkı 90'lı yıllarda yaşananların travmasını atlatamamış durumda. Sürekli o yıllara atıfta bulunarak değerlendirmelerde bulunuyor. Yüksekovalı bir vatandaşın kurduğu cümle esasen durumu net olarak özetliyor: "3 dönem AKP'ye oy verdim. Bu dönem vermedim diye bu adam biz Kürtleri niye öldürüyor?"
Van-Hakkari-Yüksekova bölgesinde incelemelerde bulunan CHP heyeti, çalışmalarını tamamladı. 26-29 Ağustos tarihleri aralığında yapılan incelemeler bir rapor halinde CHP Genel Merkezi'ne sunuldu. Heyette CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın ve İstanbul Milletvekili Ali Şeker yer aldı.
CHP heyeti, Van ve Hakkâri illerinde parti örgütleri, belediye başkanlıkları, valilikler, kaymakamlıklar, sivil toplum örgütleri, basın kuruluşları, hastane ve esnaf buluşmalarını kapsayan ziyaretlerle birlikte vatandaşlarla da sohbetler etti. Bölge insanının devlet ile terör örgütü PKK arasında sıkıştığının belirtildiği raporda, şu başlıklar öne çıktı:
"- Bölgenin en büyük sorunu işsizliktir. Gençlerin yüzde 60'dan fazlası işsizdir.
- Van, deprem sonrasında hâlâ kendine gelememiştir. Depremde tahrip olan 70 bin işyerinin etkileri hâlâ görülmektedir. İş yapamayan esnaf kredilerini, çek ve senetlerini ödeyememişler, bu nedenle kara listeye girmişlerdir. Şimdi çeklerini hammadde aldıkları yerler kabul etmiyor. Sicil affı vb. düzenlemeler gereklidir.
- Hem Van hem de Hakkâri, yerel ve genel seçimlerde AKP'ye oy vermedi. Bu yüzden cezalandırıyorlar. Merkezi hükümetten destek alamıyorlar. Bölge için planlanan projeler durmuş durumda. Bu yatırımların tekrar başlaması gerekiyor.
- Van'da hem ertelenen vergi ödemeleri hem de AFAD konutlarının ödeme zamanı gelmiş durumda. Vergi terkini ve konut ödemelerinin yeniden yapılandırılmasını talep ediyorlar. Vergi terkini Van'a nefes aldıracak çözüm yolu olarak görülüyor. Hükümetin sıcak baktığı ancak Maliye Bakanı'nın engellediği söyleniyor.
- Van ve Hakkâri sınır illerimiz. Ancak sınır ticareti yapılamıyor. Var olan sınır kapıları memurların kaçırılması nedeniyle kapalı. İran'a ambargonun kalkmasından sonra birçok ülke İran'a yatırım yaparken, biz güvenlik gerekçesiyle sınır kapılarını kapatıyoruz. Sınır ticareti bölgeye çok şey katar. Bir an önce yasaklar kalkmalı ve güvenlik sağlanmalıdır.
- Tarım ve hayvancılık bölge için çok önemliydi. Van hayvan ihracatı yapan konumdan ithalat yapan konuma düştü. Desteklerin yeniden düzenlenmesi gerekir.
- Bölgede genç işsizlik oranı çok yüksek. Yatırım yapılmıyor, gelen sermaye kaçıyor. Bölgeye özel yeni teşvik paketlerinin düzenlenmesi gerekli.
- Bölgede ekonomi böyle giderse bir zaman sonra başta gıda olmak üzere birçok sıkıntı başlayabilir. Bölge halkı 90'lı yıllarda yaşananların travmasını atlatamamış durumda. Sürekli o yıllara atıfta bulunarak değerlendirmelerde bulunuyorlar. Genel kanı, bu dönemin doksanlı yılların sonundan daha da ağır seyredeceği. Çünkü müthiş bir toplumsal gevşeme var. İnsanlar yurttaşlıklarını tartışır noktaya gelmişler.
- Bölgeye halkın hem sosyo-ekonomik durumu hem de psikolojik durumunun düzelmesi adına acilen barış gelmeli. Kirli hesaplarla bölgeyi karıştırmak isteyenler acilen ellerini bölgeden çekmeli. Yüksekovalı bir vatandaşın kurduğu cümle esasen durumu net olarak özetliyor: "3 dönem AKP'ye oy verdim. Bu dönem vermedim diye bu adam biz Kürtleri niye öldürüyor?" CİHAN