'23 Haziran'a çok olumsuz bir ekonomik konjonktürde gidiyoruz'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Mayıs 14 2019
İktisatçı Prof. Dr. Eser Karakaş, hazineye Merkez Bankası'ndan aktarılacak 40 Milyar TL'lik kaynakla ilgili değerlendirme yazısında bunun para basmaktan farkı yok dedi
Karakaş'ın artigercek.com'da yayınlanan yazısından ilgili bölüm şöyle:

(...)
Elimizde Hazine'nin yayınladığı Ocak-Nisan arası kümülatif açık/fazla verisi var.

Veriler Hazine'nin (kasamız) söz konusu dönemde 52 milyar TL açık verdiğini gösteriyor, bu açığın hesaplanmasında gelir kaleminde teorik olarak özelleştirme ve fon gelirlerinin de bulunduğunu hatırlatalım.

Hazine hesapları bir muhasebe dengesi demektir, kasanız (Hazine) 52 milyar TL açık veriyorsa, bu açığın finansmanı gerekmektedir.

Söz konusu açık da iç ve dış borçlanma ve kasa/banka değişimi ile finanse edilmiştir.

İlgili dönemde Hazine'ye özelleştirme geliri girmediği için yük borçlanmaya ve kasa/banka değişimine binmiştir.

İç ve dış borçların da kullanım ve ödeme ayırımına da baktığınızda kullanımın yani borçlanmanın borç geri ödemelerinin çok önünde gittiği görülmektedir; başka bir ifade ile, Hazine açığının bir bölümü (52 milyar TL açığın yaklaşık kırk milyar TL’si) borçlanma ile karşılanmıştır (17 milyar TL’si dış, 40 milyar TL’si iç borçlanma).

Net borçlanmanın (iç ve dış) toplamının Hazine açığının üzerinde olması aklımızı karıştırmasın çünkü kur farkları ve kasa/banka değişimi ile finansman açık ile özdeşleşmektedir.

Gelelim cüzdanımıza (akım) yani bütçeye.

Bugün itibarıyla elimizde ancak Ocak-Mart verileri vardır ve bu dönemde bütçe kümülatif (birikimli) olarak 36 milyar TL açık vermiştir; 2019 senesinin bütünü için öngörülen bütçe (cüzdan) açığı ise 80 milyar TL’dir ve bütçe böylece sadece ilk üç ayda öngörü

Bu haberler de ilginizi çekebilir