22 bin hasta böbrek, 2 bin hasta ise karaciğer bekliyor

22 bin hasta böbrek, 2 bin hasta ise karaciğer bekliyor

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Yabanoğlu, yapılan tüm aydınlatıcı ve teşvik edici çalışmalara rağmen organ bağışı konusunda yeterli sayıya ulaşılamadığını belirtti. Yabanoğlu, Türkiye'de 22 bin 103 hastanın böbrek, 2 bin 284 hastanın ise karaciğer nakli için beklediğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Hakan Yabanoğlu, böbrek yetmezliğinin en başarılı tedavi yönteminin böbrek nakli olduğunu ancak bağış sayısının yeterli olmaması nedeniyle istenilen sonucun alınamadığını kaydetti. Yabanoğlu, kronik karaciğer hastalığının yani sirozun da tek tedavisi olan karaciğer naklinde de aynı sorunların yaşandığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2015 yılı içerisinde bin 473 beyin ölümü gerçekleşen vakadan ancak sadece 350'sinin ailesinden organ bağışı için izin alınabildiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Hakan Yabanoğlu, " Şu an böbrek nakli bekleme listesinde 22 bin 103, karaciğer nakli bekleme listesinde 2 bin 184 hasta bulunmaktadır. 2015 yılında toplam 2 bin 371 böbrek nakli, 885 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Diyalize giren hasta sayısı ise 60 bin 529 . Yani toplam diyaliz hastalarının yüzde 63'üne tekabül eden 38 bin 426 diyaliz hastası nakil istemiyor." dedi.

İZMİR, BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye'de toplam organ bağışlayan kişi sayısının 147 bin 286 olduğunu ve bağışçı kentler listesinde İzmir'in ilk sırayı alırken Adana'nın ise 7 bin 93 bağışçı sayısıyla 7. sırada bulunduğunu kaydeden Yabanoğlu, "Türk Nefroloji Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de yapılan böbrek nakillerinin ancak 3'te 1'i kadavra kaynaklı. Bu oran batı ülkelerinde ise yaklaşık yüzde 80'dir. Bunun nedeni ülkemizde organ bağışlarının henüz istenilen seviyeye ulaşamamasıdır." diye konuştu.

Gerek canlı vericiden, gerekse kadavradan yapılan başarılı böbrek nakillerinde diyaliz tedavilerinde olduğu gibi böbrek fonksiyonlarından bazıları değil, tamamı yerine getirildiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yabanoğlu, "Ülkemizde en sık karaciğer hastalığı nedeni hepatit B virüsüdür. Karaciğer nakli genel cerrahinin en büyük ameliyatı olarak sayılabilecek bir ameliyattır. Karaciğer nakli de böbrek nakli gibi hem canlıdan hem de kadavradan yapılabilmektedir." bilgisini verdi.

Hakan Yabanoğlu, böbrek nakli sonrası birinci yıla gelindiğinde hastaların yüzde 80-95'inin sağlıklı ve diyalizden uzak yaşamını sürdürür duruma geldiğini belirterek, şöyle dedi: "Canlı böbrek nakli sonrası hastaların yarısı 25 yıla sağlıklı girerken kadavra böbrek nakili yapılan hastaların yarısı 10 yıla diyalizden uzak ve sağlıklı girer. Nakil olan hastaların yüzde 80'i eski işlerini sürdürebilir. Özellikle genç hastalar çalışabilir, evlenebilir ve kadın-erkek fark etmeksizin çocuk sahibi olabilirler. Hastaların yaşam ömrü uzar ve bu dönemde yaşam kalitesi artar."
CİHAN
<< Önceki Haber 22 bin hasta böbrek, 2 bin hasta ise karaciğer bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER